NYT yazdı: Katar yıllarca Hamas'a para akışı sağladı, Netenyahu göz yumdu

NYT yazdı: Katar yıllarca Hamas'a para akışı sağladı, Netenyahu göz yumdu
'İsrail, Hamas'ın 7 Ekim saldırısını biliyor muydu' sorularından sonra , şimdi de yeni bir iddia tartışılıyor. New York Times Katar hükümetinin yıllarca, Gazze Şeridi'ne milyonlarca dolar gönderdiğini, bu para akışına Netenyahu'nun sessiz kaldığını yazdı: "Hamas bu paraları kullanarak mı güçlendi ve Netanyahu buna göz mü yumdu?"

Katar hükümetinin yıllardır Gazze Şeridi'ne her ay milyonlarca dolar gönderiyor gönderdiği biliniyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu ödemelere göz yumduğu da sık sık İsrail basınında yer alıyordu.

New York Times (NYT) Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırıları başlatmasından sadece birkaç hafta önce Mossad Başkanı Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Katar'ın başkenti Doha'ya gittiğini yazdı. Gizli görüşmeleri bilen birkaç kişiye göre, Eylül ayında Katarlı yetkililerle yaptığı görüşmeler sırasında Mossad şefi David Barnea'ya "İsrail ödemelerin devam etmesini istiyor muydu?" sorusunun yöneltildiğini yazan gazete, "Barnea uzun süredir ödemelere karşı çıkıyordu ancak Netanyahu hükümeti kısa süre önce bu politikayı sürdürmeye karar vermişti. O da evet dedi. İsrail hükümeti Doha'dan gelen parayı yine de memnuniyetle karşıladı" dedi.

"İsrail'in 7 Ekim saldırılarından haberi vardı" iddialarının ardından şimdi yeni soru konuşuluyor. Netenyahu, Katar'ın para akışına sessiz kalıyor hatta destekliyordu, Netenyahu, bu duruma göz mü yumdu?

New York Times bu sorunun peşine düştü. Gazete Oksijen'in NYT'den çevirdiği makaleden kısa alıntılar şöyle:

  • İsrail ordusu Hamas'ın saldırısına dair savaş planları elde ederken ve analistler Gazze sınırının hemen ötesinde önemli tatbikatları gözlemlerken bile ödemeler devam etti. Hatta İsrailli istihbarat görevlileri yıllarca Katarlı bir yetkiliye Gazze'ye kadar eşlik etti ve bu yetkili milyonlarca dolarla dolu bavullardan para dağıttı.
  • Katar'dan gelen paranın Gazze'deki hükümet maaşlarını ödemek ve bir elektrik santralini çalışır durumda tutmak için yakıt almak gibi insani amaçları vardı. Ancak İsrailli istihbarat yetkilileri şimdi bu paranın 7 Ekim saldırılarının başarısında bir rolü olduğuna inanıyor, çünkü bağışlar Hamas'ın kendi bütçesinin bir kısmını askeri operasyonlara yönlendirmesine olanak sağladı. Ayrıca İsrail istihbaratı uzun zamandır Katar'ın Hamas'ın askeri kanadını gizlice finanse etmek için başka kanallar kullandığını değerlendiriyor ki Katar hükümeti bu suçlamayı reddediyor.Katar bu dönemde Gazze'nin yeniden inşası ve hükümet operasyonları için kilit bir finansör haline geldi. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar, uzun zamandır
  • Katar, Filistin davasını destekliyor ve tüm komşuları arasında Hamas'la en yakın ilişkileri geliştiren ülke. Bu ilişkiler geçtiğimiz haftalarda Katarlı yetkililerin Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelere yardımcı olmasıyla değerini kanıtladı. Katar'ın bu dönemde Gazze'de yürüttüğü çalışmalar İsrail hükümeti tarafından kutsandı. Hatta Netanyahu Katar adına Washington'da lobi faaliyetlerinde bulundu. 2017 yılında Cumhuriyetçiler Hamas'a verdiği destek nedeniyle Katar'a mali yaptırımlar uygulanması için bastırırken Netanyahu üst düzey istihbarat yetkililerini Washington'a gönderdi. Gezi hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre İsrailliler ABD'li milletvekillerine Katar'ın Gazze Şeridi'nde olumlu bir rol oynadığını söyledi.
  • Üç Amerikan başkanı Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden yönetimleri, Katarlıların Gazze operasyonlarının finansmanında doğrudan rol oynamasını genel olarak destekledi. Ancak herkes aynı fikirde değildi. Avigdor Lieberman 2016'da savunma bakanı olduktan aylar sonra Netanyahu ve İsrail genelkurmay başkanına gizli bir not yazdı. Hamas'ın İsrail'e saldırmak için askeri yeteneklerini yavaş yavaş geliştirdiğini söyledi ve İsrail'in önce saldırması gerektiğini savundu.
  • 2018 yılında yapılan bir kabine toplantısında Netanyahu'nun yardımcıları yeni bir plan sundu: Katar hükümeti, Hamas'la yapılan ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak Gazze'deki insanlara her ay milyonlarca dolar nakit ödeme yapacaktı. Ülkenin iç güvenlik servisi Shin Bet, Hamas'ın askeri kanadının üyelerinin doğrudan yararlanmamasını sağlamak için alıcı listesini izleyecekti. Para dolu bavullar kısa süre içinde Gazze sınırından geçmeye başladı. İsrailli güvenlik görevlileri her ay Katarlı bir diplomat olan Muhammed el-Emadi'yi İsrail ile Ürdün arasındaki sınırda karşılıyordu. Oradan da onu Kerem Şalom sınır kapısına ve Gazze'ye götürüyorlardı.
  • İsrailli ve ABD'li eski yetkililere göre, Emadi ilk başta dağıtmak üzere yanında 15 milyon dolar getirdi ve İsrail hükümeti tarafından onaylanan her aileye belirlenen yerlerde 100 dolar dağıtıldı. Fonların maaşları ve diğer masrafları karşılaması amaçlanıyordu ancak geçen yıla kadar İsrail'de görev yapan üst düzey bir Batılı diplomat, Batılı hükümetlerin uzun süredir Hamas'ın paranın kaymağını yediğini söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya