Oasis grubunu 'dağıtan' kırmızı gitar açık artırmada satıldı

Oasis grubunu 'dağıtan' kırmızı gitar açık artırmada satıldı
Efsanevi rock grubu Oasis'in dağılmasıyla sonuçlanan bir kavgada kırıldığı iddia edilen kırmızı Gibson marka gitar açık artırmaya çıkarıldı.

Efsanevi İngiliz rock grubu Oasis'in sebep olduğu düşünülen 'kırık gitar', Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen açık artırmada 385 bin euroya satıldı. Gibson marka kırmızı gitarı kimin aldığı açıklanmadı.

1991 yılında kurulan Oasis, müziği kadar Noel ve Liam Gallagher fırtınalı ilişkileriyle de gündemdeydi. İki kardeş, kavgaları nedeniyle sık sık dünya basınında manşetlere taşınıyordu.

Açık artırmada satılan gitar ise kardeşlerin 2009 yılında, Paris'teki Rock en Seine festivalindeki kavgasında kırılmıştı. Bir yıllık dünya turnelerinin son günlerinde Paris'te konser vermesi beklenen grup, gitarın sahne arkasındaki kavgada kırılması sonrasında son anda sahneye çıkmama kararı almıştı. Festival sonrası Noel Gallagher, kardeşiyle daha fazla çalışamayacağını söyleyerek gruptan ayrıldığını açıklamıştı.

Gitar uzmanı ve açık artırmaya ev sahipliği yapan Artpèges galerisinin kurucusu olan Jonathan Berg, bu olayın müzik tarihindeki 'kült anlardan biri olduğunu' söyledi. Berg, bu dönemde iki kardeş arasındaki gerilimin bir süredir yoğunlaşmakta olduğunu söyleyerek o güne dair, "Sahne arkasında patlama yaşandı. Noel'in gitarlarından biri kırıldı ve bu da, grubun dağılmasına yol açtı" diye konuştu.

2011 yılında onarılan gitar, orijinal kılıfı ve sahibi Noel Gallagher’ın “Barış, sevgi ve muzlar” notuyla, 150 bin euro açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkarıldı.

Oasis’in kırmızı Gibson gitarı dışında açık artırmada hem Jimi Hendrix'in hem Johnny Hallday’in imzasını taşıyan nadir vinil plak ve Depeche Mode grubunun üyesi Martin Gore’un deri ve zincirli giysileri de satıldı. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat