Öğrencilere ücretsiz yemek için verilen imzaları teslim eden vekile, Bakan'dan 'özel hayatı ihlal' tepkisi

Öğrencilere ücretsiz yemek için verilen imzaları teslim eden vekile, Bakan'dan 'özel hayatı ihlal' tepkisi
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanı'na okullarda ücretsiz yemek verilmesi için toplanılan 10 bin imzayı teslim etti. O anların kaydedilmesine tepki gösteren Bakan Yusuf Tekin, özel yaşamının ihlal edildiğini ve şikayetçi olacağını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesi görüşmelerinde Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Sevda Karaca, öğrencilere okulda ücretsiz yemek verilmesi talebiyle toplanan 10 bin imzayı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e teslim etti. Karaca'nın imzaları verdiği anları EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan görüntü altına aldı.

Komisyon Başkanı Mehmet Muş ise olanları 'Kişisel hak ihlali' olarak değerlendirdi. Muş, Karaca'ya "Burada siz çekim için bulunmuyorsunuz. Sadece kendi milletvekilinizi çekebilirsiniz ama Sayın Bakan ile diyalog içerisine girme hakkınız yok" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de teslim görüntülerinin kaydedilmesinden şikayetçi olduğunu söyleyerek yapılanın özel hayatın ihlali olduğunu öne sürdü. Bakan Tekin, "Nezaketen izin almanız gerekiyordu. Şov malzemesi haline dönüştüremezsiniz" dedi.

Videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Sevda Karaca, şunları ifade etti:

1111.png

Ülkenin dört bir yanında kadınların, gençlerin, sendikaların, veli derneklerinin "Tüm devlet okullarında ayrımsız tüm öğrencilere #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek" hakkı için topladığı binlerce imzayı MEB bütçesi görüşmelerinde bakan Yusuf Tekin'in önüne koyduk.

Bu teslimi görüntülememizi istemedi kendisi niyeyse.

Yayınlarsak "özel hayatın gizliliğini ihlal"den şikayetçi olacağını söyledi hatta!

Binlerce insan çocuklar açlık çekmesin diye bu kadar emek verdi, taleplerini imzaladılar ve siz kamusal görevinizi yerine getirip çocukların açlığını gündem edip bütçe ayırmadınız, okul öncesi eğitimde var olan yemeği kaldırdınız.

Bu imzalar size görevinizi hatırlatmak için, bu imzalar çocukların haklarına sahip çıkmak için bu ülke yurttaşlarının açık beyanı!

Bunu herkes bilecek, görecek, duyacak! Çocukları açlığa, sömürüye, okuldan uzaklaşmaya, çocuk işçiliğe, çocuk evliliklere mahkum edenler tek adam iktidarının özel görevlisi olabilir, ama meclisteki hesap verme kurullarındaki varlıkları "özel hayat" falan olamaz!

Tüm devlet okullarında Ayrımsız tüm öğrencilere #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek hakkı kazanılana kadar mücadeleye devam!

ank-b3395f23-08e9-4913-98d2-74d8e97941c6-1.jpg

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde ayrıca 10 Ekim hatırlatmasında bulundu: Karaca, "IŞİD'e militan taşere ettiği bilinen İHH'yla olmak üzere yüzlerce dini eğitim protokolüne imza attınız. Sadece geçen yıl cemaat tarikat yurtlarına 563 milyon lira ayırdınız" dedi. Karaca’nın bu sözleri üzerine Komisyon Başkanı Mehmet Muş, "Bu ciddi bir iddiadır. Elinizdeki belgelerinizi hemen buradan çıkınca savcılığa iletin araştırsın bakalım. Bakanlığı bir dolaylı olarak bir terör örgütü ile ilişkilendirmeyi doğru bulmuyorum" diye konuştu. Karaca ise, "Özel olarak savcılığa gitmeye gerek yok 10 Ekim Katliamı davasında bizzat belgelere girmiş bir şeyden bahsediyoruz" dedi.

Karaca’nın bu sözleri üzerine devreye giren Komisyon Başkanı Mehmet Muş, Karaca'yı uyararak, "IŞİD'e militan taşere eden İHH ile protokol yaptınız" iddianızı ortaya koymanız lazım. Bu ciddi bir iddiadır. Elinizdeki belgelerinizi hemen buradan çıkınca savcılığa iletin araştırsın bakalım. Bana cevap vermeyin evraklarınız alın savcılığa gidin. Bakanlığı bir dolaylı olarak bir terör örgütü ile ilişkilendirmeyi doğru bulmuyorum" dedi.

'Çocukların güvenliğinden sorumlu hissetmiyorlar kendilerini'

Milli Eğitim'in "okulumda sağlıklı besleniyorum" projesini eleştiren Karaca, "İki çocuklu bir aile için beslenme çantasının aylık maliyeti asgari ücretin üçte birini aşıyor bugün ve biz sizin bütçe sunuş kitapçığına bakıyoruz "okulumda sağlıklı besleniyorum" programını koyduğunuzu görüyoruz orada. Bu Milli Eğitim Bakanlığı için utanç verici olmalı çünkü o programla internet sitesinde yayınladığınız öğrenciler için bir tek öğünü veliler sağlamaya çalışsa çocuklarına asgari ücretin yarısını harcamak durumundalar. Böyle bir programı ortaya koyduğunuz da acaba bir tek bürokratınız bile "Bakanım biz bu sunuşa bunu koymayalım" diye size bir uyarıda bulunmadı mı merak ediyorum.”

MESEM'lerde yoksul öğrencilerin emeğinin patronlara peşkeş çekildiğini savunan Sevda Karaca, "Bir kuruş vermiyorlar. Çocukların güvenliğinden sorumlu hissetmiyorlar kendilerini. Çocuk işçilerin ölümünden siz de en az patronlar kadar sorumlusunuz" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem