Ogün Samast ifade verdi: 'Devlet arkamızda rahat olun' dediler

Ogün Samast ifade verdi: 'Devlet arkamızda rahat olun' dediler
Geçen yıl tahliye edilen Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast bugün hakim karşısına çıktı. Samast ifadesinde kendisine "Devlet arkamızda rahat ol" dendiğini söyledi. Ara kararı açıklayan mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı 29 Mayıs'a erteledi.

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında, geçen yıl tahliye edildikten sonra "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan dava açılmıştı. Bu dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki 11 sanıklı davayla birleştirilmesine karar verilmişti. 6 Aralık'ta başlayan duruşmada ifade verrmeyen Samast bugün ifade veriyor.

Duruşmada yaşananları ve Samast'ın ifadesini aktaran Hrant'ın arkadaşlarından Bülent Aydın, Samast'ın rahat bir tavır içerisinde olduğunu kaydetti.

"Arkamız sağlam, sıkıntı yok dedi"

Aydın'ın aktardıklarına göre sorguda Samast ayrıntıları hatırlamadığını iddia etti.

Samast şunları söyledi:

“Yasin arkamız sağlam, sıkıntı yok dedi. Bu işi yapmazsan bedeli ağır olur dedi bana. Devletten kimseyle tanıştırmadılar beni.

Yasin ve Erhan sık sık konuşuyordu. Yasin’in konuşma ve hareketleri her görüşmeden sonra sık sık değişiyordu. Eski ifadelerin doğrudur ama şimdi hatırlamıyorum.”

Olay yerinde beni takip edenler vardı. Fotoğraflarını da gösterdiler bana sonra. Yasin’i aradım. Korkma onlar bizden sen devam et dedi.”

İsim geçmedi ama 'devlet arkamızda rahat olun' dedi Yasin hep bana. Samsun’da alındığımda korktum. 16 yaşındaydım…”

Dosyada yargılanan diğer sanıklar şöyle: Adem Sağlar, Ahmet İskender, Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Faruk Sarı, Ramazan Akyürek, Tuncay Uzundal, Yahya Öztürk, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz.

Duruşmaya, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolçu, Tuncay Uzundal, dönemin emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon TEM Şube Müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam duruşmaya SEGBİS ile katılıyor.

"Bu davada henüz gerçeklere ulaşılmadı"

Samast'ın ifadesinin ardından Ali Fuat Yılmazer avukatı Hrant Dink cinayetine giden süreci ve Dink'in hedef haline getirilmesini özetledi:

"Erhan Tuncel ve Ogün Samast’a gelmeden önce, İstanbul ve Trabzon’daki görevliler zaten gerekenleri yapmamışlar. Gerekli önlemler alınmadığı için bu cinayet işlenebildi. O yıllarda ortada bir kumpas değil gerçekten de bir eylem planı vardı. Hrant Dink’in öldürülmesiyle Ergenekon örgütü bizce amacına ulaşmıştır. Maksat gerçeğe ulaşmaksa bu yönlerine bakmak lazım. Bu davada henüz gerçeklere ulaşılmadı.”

"Pişman olduğuna en ufak bir yaklaşımı olmadı”

Dink ailesi avukatı Hülya Deveci, Ogün Samast’ın dosyaya dair bir savunma yapmadığını söyleyerek “İddialar ve suçlamalar 2011’de açılan davanın devamı olduğunu, o dönem mahkeme heyeti savunmasını ciddiye almadığını, bu nedenle ne diyeceğini bilmediğimi söyledi. Hrant Dink’i öldürmekle ilgili pişman olduğuna en ufak bir yaklaşımı olmadı” dedi.

29 Mayıs'a ertelendi

Verilen aranın ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın mütalaanın açıklanması için savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 29 Mayıs'a erteledi.

Ne olmuştu?

6 Aralık 2023'teki duruşmaya Ogün Samast Trabzon'dan SEGBİS ile katılmıştı

Samast'ın avukatları iddianamenin o gün tebliğ edildiğini belirterek savunma için süre talep etti. Talebi yerinde gören hakim sonraki celse savunma yapmalarına karar verdi ve ve SEGBİS aracılığıyla katılan Samast'ın duruşmadan ayrılmasına izin verdi. Mahkeme heyeti, Samast’a yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.

İddianamede, Samast'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi isteniyordu.

Ogün Samast Hrant Dink cinayetinden 16 yıl 10 ay sonra geçtiğimiz 2023'ün Kasım ayında tahliye edilmiş, tahliye kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Tahliye sonrasında Samast hakkında söz konusu iddianame yazılmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem