Okul merdivenindeki ‘Ya Türkçe konuş ya da sus!’ Meclis gündeminde

Okul merdivenindeki ‘Ya Türkçe konuş ya da sus!’ Meclis gündeminde
Bursa’da bir ortaokul merdivenlerine okul müdürü tarafından “Ya Türkçe konuş, ya da sus!” şeklinde yazılar yazdırıldığı iddiaları Meclis gündemine taşındı. HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tirkayi, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Yazıların yazılmasında sorumluluğu bulunan kişiler hakkında adli veya idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını” sordu.

Bursa Şehit Jandarma Komando Er Ramazan Okur Ortaokulu merdivenlerine okul müdürü Mahmut Taşçı tarafından “Ya Türkçe konuş ya da sus!”, “Türkçe dilinize batmasın!” şeklinde yazılar yazdırıldığı iddiası Meclis’e taşındı. HDP HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tirkayi, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Yazıların yazılmasında sorumluluğu bulunan kişiler hakkında adli veya idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını” sordu.

HDP Milletvekili Tiryaki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, sosyal medyada yayılan iddiaları hatırlattıktan sonra Özer’e şu soruları yöneltti:

- Bakanlığınız yukarıdaki iddiadan haberdar mıdır, bu görüşlere katılmakta mıdır?

- Söz konusu yazıların yazılmasında sorumluluğu bulunan kişi veya kişiler hakkında başlatılmış idari ve/veya adli bir soruşturma var mıdır, var ise ne aşamadadır?

- Daha önce benzer bir olayın meydana geldiği Adana'nın Seyhan ilçesi Onur Mahallesi'nde bulunan 125. Yıl Ortaokulu’nun müdürü hakkında başlatılmış olan soruşturmanın akıbeti nedir?

“YAŞAYAN DİLLER SEÇMELİ DERSİ VAR MI?”

HDP’li Tirkayi, Milli Eğitim Bakanı Özer’in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, Şehit Jandarma Komando Er Ramazan Okur Ortaokulunda, 2012 – 2013 eğitim yılından itibaren uygulamaya geçirilen “Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi”nin verilip verilmediğini de sordu. Tiryaki, “Söz konusu okulda 2012-2013 yılından bugüne Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi almak için başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?” sorusunun da yanıtını istedi.

SEYHAN’DA DA YAZILMIŞTI

“Ya Türkçe konuş ya da sus” ifadeleri geçen yıl da Adana’nın Seyhan ilçesindeki 125. Yıl Ortaokulu’nun merdivenlerine yazılmıştı. Okulun 10 basamaklı merdivenlerinde ayrıca, "Dilimizden utanmayalım", "Türk demek, Türkçe demek", "Türkçenin bir eksiği yok, ya sizin?", "Türkçe dilinize batmasın", "Dilini kaybeden ülkesini kaybeder" sözleri yazılmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem