Olası İstanbul depreminde dört binadan biri yıkılacak

Olası İstanbul depreminde dört binadan biri yıkılacak
Olası İstanbul depremi için çeşitli senaryolar mevcut. Ancak her biri de İstanbul'da binaların alarm verdiğine işaret ediyor... Olası bir İstanbul depreminde en iyi ihtimalle her 4 binadan 1’i çok yüksek riskli, yani yıkılabilir. İstanbul'da 580 bin binanın 230 bini 'çok yüksek riskli' deniliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki 2002 Afyonkarahisar, 2003 Bingöl, 2020 İzmir depremleri ve 6 Şubat depremlerinde, söz konusu bölgelerdeki yapı stokunun durumunu inceledi. Ve buradan hareketle İstanbul’daki yapı stokunun olası deprem senaryolarından nasıl etkileneceğini araştırdı.

Oksijen İnternet Sitesi; İBB olası İstanbul depremi için yaptığı İstanbul’da Hızlı Tarama ile Bina Tespiti Projesi (PERA yöntemi) kapsamında binaların deprem güvenlik oranına yer verdi.

Proje kapsamında her ilçedeki binaların en az yüzde beşi incelenecek şekilde toplamda 25 bin binanın incelendiğini söyleyen Alper İlki, “İyi senaryo olan ‘senaryo depremi’nde, incelenen binaların yüzde 25’i yani her 4 binadan 1’i; kötü senaryo olan ‘tasarım depremi’nde ise binaların yüzde 50’sinin deprem güvenliği yüzde 25 ve altında” diyor. Bununla birlikte deprem güvenlik oranı yüzde 25’in altında olan 300 bina ise ayakta zor duruyor. İBB, bu yapılara öncelikli olarak müdahale ediyor" dedi.

'En kötü dayanıma sahip binalara müdahale edilmeli'

İlki, incelenen 25 bin binadan elde edilen sonuçlar üzerinden yapılan tahminlerde ise 2000 öncesinde inşa edilmiş 580 bin binadan, iyi senaryoda 110 bininin, kötü senaryoda ise 230 bininin deprem güvenliğinin yüzde 25 ve altında olduğunu söylüyor.

İstanbul’da yapı stokunun kötü durumda olduğunu söyleyen İlki’ye göre, öncelikle en kötü yani yüzde 25 ve altı dayanıma sahip binalara müdahale edilmeli: “Yalnızca deprem güvenliği yüzde 25 ve altı olan binalara müdahale edilirse maliyet en az 4’te 1’ine düşüyor. Buna can kayıpları dahil değil. O da dahil edilirse bu oran yüzde 5-8’e düşecektir. Üstelik hızlı inceleme, detaylı incelemenin yüzde 1’i maliyetinde.” (Kısa Dalga)

Gündem