Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminde 9 şiddetinde etkilenecek ilçeleri açıkladı

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminde 9 şiddetinde etkilenecek ilçeleri açıkladı
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi için uyardı: Avrupa yakasındaki, Haliç’ten Silivri’ye kadar olan hat yıkıma uğrayacak. Salgın hastalık gırla gezecek. Yollar kapalı olacak, İnsanlara su getirilemeyecek.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi için konum verdi. En çok Avrupa yakasındaki, Haliç’ten Silivri’ye kadar olan hattın yıkıma uğrayacağı bilgisini veren Görür, İstanbul depremi yaşandıktan sonra kanalizasyonun içme suyuna karışacağını söyledi ve uyardı: "Salgın hastalık gırla gider. Sular kesilir, hijyen kalmaz. İnsanlar susuzluk çeker. Su getirip halka dağıtmak büyük problem olur, yollar kapalı olur. İnsanlar yıkanamaz."

Sözcü'den İpek Özbey’e konuşan Görür, "deprem olmayacak" diyen kimi uzmanlar için de basın mensuplarını uyardı: "Her önünüze gelene mikrofon uzatmayın. Deprem olmayacak diyenlere inanmak herkesin daha çok işine gelir ama bilimsel değil."

'Her önünüze gelene mikrofon uzatmayın'

Uzmanlardan gelen farklı yorumlar: İsim vermeyeceğim ama onlar uzman değil. Bilimsel de değil. Uzman dediğin zaman konuştuğu konu üzerinde çalışmış, gözlem yapmış, veri toplamış, o verileri incelemiş, yorumlamış, bilim süzgecinden geçmiş, çalışması uluslararası saygın bir dergide yayınlanmış olmalı. Bu bilimsel bir çalışmadır ve dolayısıyla bir uzmanın yapabileceği bir şeydir. O yüzden siz de her önünüze gelene mikrofon uzatmayın. Yazık, günahtır. İnsanların vebalini alırsınız. Çünkü deprem olmayacak diyenlere inanmak herkesin daha çok işine gelir, kulağa daha hoş gelir. Dolayısıyla bu arkadaşların özgeçmişine girsen hiçbir yayınları yok.

İstanbul depremi: İstanbul'da özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler Haliç'ten tutun Silivri'ye kadar olan alan, denize yakın olan kesimler Bakırköy, Zeytinburnu gibi, buralar depremden daha ciddi etkilenecek. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç'ten Silivri'ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir.

Bu hükümetin depreme hazırlık deyince aklına ilk gelen yapı stoku oluyor. Depreme bir kent tüm bileşenleriyle hazırlanmalı… Böyle yaparak deprem hazırlığını müteahhitlik projesine dönüştürürsün. 6 bileşen. Yönetim sistemi, halk, alt yapı, yapı stoku, ekosistem ve çevre, ekonomi… Bunların hepsini yapmazsan depreme hazırlayamazsın. Hükümet beşini unutuyor, çünkü işlerine gelmiyor.

'Hastalık gırla olacak'

Deprem olunca büyük tehlikeler de kapıda: İstanbul’da kanalizasyon ve içme suyu yan yana gider. Depremde bunlar kırılır, tahrip olur, kanalizasyon içme suyu şebekesine karışır. Salgın hastalık gırla gider. Sular kesilir, hijyen kalmaz. İnsanlar susuzluk çeker. Su getirip halka dağıtmak büyük problem olur, yollar kapalı olur. İnsanlar yıkanamaz.

Yapılması gerekenler: Bu coğrafyada deprem kalıcı. 14 milyon seneden beri bu depremler devam ediyor. Depremleri durduramayacağımıza, her depremde binlerce insanı toprağa gömemeyeceğimize göre depreme dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor. Bu ülkeyi yönetenlerin hem merkezi hem yerel yöneticiler ciddiye almıyor. Halk talep etse, bununla ilgili planı olmayan partiyi sandığa gömse, Türk milleti mülkün sahibi olarak, “Benim çoluk çocuğumun can güvenliğini sağlamak zorundasın. Ben her depremde on binlerce insanı feda edemem” dese… Hangi parti olursa olsun bu sorunu halletmesi için zorlamamız lazım. Bu milletin artık akıllı olması lazım. Korkacağına, domates fiyatı üzerine o kadar duracağına evladın için, ülkenin geleceği için diren…

Deprem olursa İstanbul’da kaç kişi hayatını kaybeder: Güneydoğu’dan çok daha fazla.

Silivri'de depremin şiddeti 8'i bulacak: Silivri 8 şiddetinde etkilenecek depremden. Siz oralarda yığınak yapabilirsiniz. Burası da nihayet Marmara Bölgesi. Ben bu yığınakların Marmara Bölgesi dışındaki kentlerden gelmesi gerektiğini, yardımın oradan yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hatta komşu ülkelerle işbirliği öneriyorum. Çünkü Marmara Bölgesi tamamen bu işten etkilenecek. Havayoluyla bu işi yapmanız sınırlı. Önemli olan 72 saatte ne kadar hızlı hareket ettiğiniz. Hayatta kalmanın limiti bu. İlk acil müdahale Marmara dışında konuşlanmalı. (Kısa Dalga)

Gündem