Öldürülen gazeteci Akile için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru

Öldürülen gazeteci Akile için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru
Gazeteci Şirin Ebu Akile'nin İsrail askerleri tarafından Cenin mülteci kampında katledilmesi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşındı.

Al Jazeera televizyonu, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin mülteci kampına düzenlediği baskında kadın gazeteci Şirin Ebu Akile'nin vurularak öldürülmesi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) dava açtığını duyurdu.

Euronews’de yer alan habere göre, Al Jazeera'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, davanın haber kanalının hukuk ekibinin yaptığı incelemenin ardından açıldığı bildirildi.

Katar merkezli kanal, İsrail yönetiminin uluslararası yasaları ve normları hiçe sayarak olaylarda gerçek mermi kullandığını kaydetti.

“Soğukkanlı bir cinayet” demişti

Al Jazeera, olaydan sonra yaptığı açıklamada, 51 yaşındaki gazetecinin öldürülmesini "soğukkanlı bir cinayet" olarak nitelendirmişti.

İsrail ordusu, olayla ilgili inceleme başlatıldığını belirtmiş fakat Filistin yönetiminin ortak soruşturma teklifini reddetmişti.

Labip: Hiç kimse askerlerimizi sorgulayamayacak

Al Jazeera'nın olay hakkında dava açmasının ardından konuşan İsrail Başbakanı Yaïr Lapid, "Hiç kimse askerlerimizi sorgulamayacak ve özellikle Al Jazeera olmak üzere kimse bize savaş ahlakı konusunda vaaz vermeyecek" ifadelerini kullandı.

Lapid, 15 Kasım'da yaptığı açıklamada ise Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başlattığı soruşturma kapsamında FBI'ın İsrail askerlerini sorgulamasına izin vermeyeceğini söylemişti.

Lapid, "İsrail askerleri, ne kadar dost olurlarsa olsunlar, FBI ya da başka bir ülke veya kuruluş tarafından sorgulanmayacaktır" demişti.

Olaydan İsrail'i sorumlu tutan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da UCM'de dava açacaklarını belirmişti.

Dünya