Ölen işçinin patlama öncesi feryadı Amasra dosyasında: Ne eksik var diye ocağa girip bakmadınız mı?

Ölen işçinin patlama öncesi feryadı Amasra dosyasında: Ne eksik var diye ocağa girip bakmadınız mı?
Amasra’da meydana gelen maden faciası soruşturma dosyasına, kazadan önceki bir tarihte çekilmiş görüntüler girdi. İşçi, sendika temsilcisine denetimsizlikten yakınıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim’de meydana gelen patlamada 42 işçi yaşamını yitirmiş, 10 işçi yaralanmıştı.

Facianın ardından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir ve TTK Amasra Müessese İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi’nin de olduğu sekiz kişi tutuklandı.

Konuyla ilgili soruşturma sürerken faciaya ilişkin dava dosyanına yeni bir belge daha girdi. Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre görüntülerde, patlamada ölen bir işçinin sendika yetkilisine, “Ocağa girip hiç bakmadınız mı?” diye tepki gösterdiği belirtiliyor. Dava dosyasına giren bir CD’de Amasra’daki maden işçilerinin yetkili sendikaya tepkilerinin yer aldığı bir video olduğu öğrenildi.

Söz konusu videoda facianın yaşandığı madende yetkili olan Genel Maden İş Sendikası’nın Amasra Şubesi yetkilileri ile maden işçileri arasında bir tartışma olduğu görüldü. Videoda maden katliamında yaşamını yitiren Murat Ergin’in, sendika yetkililerine “Milletvekili gelmese ocağa girdiğiniz yok. Arkadaşımızın ayağı kırıldı. Zamanında neden kontrol etmediniz? Onca temsilciniz var, nerede eksik var diye haftada bir gün ocağa girip bakamadınız mı?” dediği görüldü.

Gündem