Olmayan 'Listenbourg' ülkesi Twitter'da nasıl viral oldu?

Olmayan 'Listenbourg' ülkesi Twitter'da nasıl viral oldu?
'Yeni ülke' ABD'li sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekmedi. Bunun üzerine Listenbourg için bir milli marş bestelendi, kentler yaratıldı ve Listenbourg hükümetinin farklı bakanlıkları için resmi hesaplar açıldı. 'Ülkenin' konumu, İspanya ve Portekiz'in bitişiğinde yer alıyor.

Twitter’da başlayan “Avrupa’da yeni bir ülke doğdu” iddiası, internette fenomen haline geldi. Sputnik Türkçe'deki habere göre her şey 30 Ekim’de Gaspardo adlı Fransız bir Twitter hesabının İspanya ve Portekiz sınırında Listenburg adlı bir ülke olduğunu iddia etmesiyle başladı.
İlk etapta amaç ABD’deki düşük olduğu iddia edilen coğrafya bilgisi düzeyini karikatürize etmek olarak belirtilse de bu ‘şaka’ sadece 2 günde binlerce Fransız internet kullanıcısı arasında hızla yayıldı.

Listenbourg etiketi Twitter’da ilk 5 trend arasına girdi ve 'yeni kurulan ülkenin' kendi sahte Vikipedi sayfası bile oluşturuldu. 'Yeni ülke' ABD'li sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekmedi. Bunun üzerine Listenbourg için bir milli marş bestelendi, kentler yaratıldı ve Listenbourg hükümetinin farklı bakanlıkları için resmi hesaplar açıldı. 'Ülkenin' konumu, İspanya ve Portekiz'in bitişiğinde yer alıyor.

Ayrıca paylaşımlarda 'ülke liderinin Listenbourg'un yurt dışındaki imajını düzeltme' söz verdiğini ilan ederken, ülkenin sözde İçişleri Bakanlığı, kimlik belgeleri ve vizelerle ilgili türlü soruyu yanıtlayabileceğini açıkladı.


Amazon Prime yayın platformu, 'Listenbourg'da uygulanacak bir özelliği paylaştı. Fransız telekomünikasyon şirketi Free de söz konusu ülkede yeni bir internet ve telefon hizmeti sunduğunu bildirdi.


2024 Paris Olimpiyatları Komitesi ise "Listenbourg'un gelişiyle birlikte olimpiyat heyetlerinin sayısı 206'dan 207'ye yükseldi. Hoş geldin ekip" paylaşımını yaptı.


DİĞER ÜNLÜ SAHTE ÜLKELER


Molvania, dünyanın daha az bilinen bölgeleri hakkında farkındalık yaratmak için uydurulan ülkeler arasında en iyi örnek.
Absürdistan ülkesi de Sovyet muhalifleri tarafından SSCB ve müttefik ülkelerini, ayrıca eski Devlet Başkanı Vaclav Havel dönemi Çekya'sını tanımlamak için kullanılmıştı.
Her ikisi de Tenten'in Maceraları çizgi romanında geçen kurgu Balkan ülkeleri olan Bordurya ve Syldavia, kıtanın güneydoğu bölgeleriyle ilgili klişeleri vurgulamak için türetilen yerler arasında.


Ayrıca Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Çek politikacı ve aktivist Vít Jedlička tarafından kurulan Özgür Liberland Cumhuriyeti bulunuyor. Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki Tuna Nehri üzerinde bir arazide yer aldığı söylenen Liberland'ın kendi bayrağı, marşı ve anayasası varken, Jedlička 2015'ten beri ülkeye vatandaş kabul ediyor ve pasaport dağıtıyor.

Yaşam