Serbest bırakılan Gergerlioğlu'nun ifadesinden darp edildiği yönündeki sözler çıkarıldı

Serbest bırakılan Gergerlioğlu'nun ifadesinden darp edildiği yönündeki sözler çıkarıldı
Meclis’ten pijama ve terlikleriyle sabah 06.30’da gözaltına alınan Gergerlioğlu, serbest bırakıldı, ilk ifadesinde darp edildiğini belirten Gergerlioğlu'nun sözleri ifadeden çıkarıldı. Gergerlioğlu'nun avukatı Kerem Altıparmak da terör propagandası yapıldığına ilişkin delil gösterilen videonun 3 Mayıs 2016 yılında Youtube'a yüklendiğini ancak internet sitelerinde sanki olay yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi.


ESRA KOÇAK MAYDA - KISA DALGA

TBMM’den bu sabah 06.30’da abdest alırken pijama ve terlikleriyle gözaltına alınan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, götürüldüğü Kavaklıdere Karakolu’ndaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Karakoldaki ifadesinde gözaltına alınırken darp edildiğini belirten Gergerlioğlu, hastaneye gitti. Gergerlioğlu’nun Meclis’in suç duyurusu üzerine “konut dokunulmazlığını ihlal, kamu görevinin üstlenilmesi ve terör örgütü propagandası” nedeniyle gözaltına alındığı anlaşıldı.

Gergerlioğlu ifadesinde kendisini gözaltına alan güvenlik güçlerinin namaz kılmasına ve üzerini değiştirmesine izin vermediklerini belirtirken sol kolunda ve boynunda kas ağrılarının olduğunu, sağ el ikinci parmağını da bükemediğini söyledi.

Gergerlioğlu gözaltına alınırken yayında olan HDP Milletvekili Kerestecioğlu ifade tutanağından çıkarılmak istenen bölümü Twitter hesabından paylaştı. Gergerlioğlu'nun darp edildiğini belirttiği bölüm ifadesinden çıkarıldı. Gergerlioğlu'nun avukatları ifadeye şerh koyarak bölümü tekrar yazdırdı.

Gergerlioğlu'na  gözaltında Twitter adresinden yaptığı paylaşımlar ve neden Meclis’te olduğu soruldu.

Gergerlioğlu "Milletin Meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin Meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu. TBMM demokrasinin beşiği milletin temsiliyet yeridir. Eski bir milletvekili ve bir vatandaş olarak TBMM bulunmam açıklamalar yapmamdan daha doğal bir şey olamaz. Anayasamız ifade özgürlüğünü tanır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bunun bir Vatandaş için en geniş halini sunar. Esas olan vatandaşların özgürlüğü hakkı ve hukukudur. 83 milyon kişinin sorunları halletmek için başvuracağı yer TBMM" karşılığını verdi.  

Görüntüler sahte

"Aynı gün milletvekilliğiniz düşürüldükten sonra Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç vererek ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek beraberinizde bulunan kişiler dahil olmak üzere grup içerisinden "Biji serok apo" sloganı atıldığı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası yaptığınız iddiasını kabul ediyor musunuz?" şeklindeki soruya ise Gergerlioğlu şu yanıtı verdi:

"Meclis Genel Kurulundan çıkışımızda birçok gazeteci oradaydı ve çekim yapmaya başladı. Genel Kurul kapısından çıktığımızda gazeteciler video çekimi yapıyordu ve biz HOP Grup toplantı odasına gidene dek bu çekimleri devam ettirdiler. Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri Savcılık tarafından kullanılmıştır. Bu görüntüler içinde bulunduğum grup ile alakalı değildir. Genel Kurul kapısından arkadaşlarım ile topluca çıktıktan sonra grup toplantı odasına geçeceğimizi ve oradan ayrılmayacağımı, AYM kararını bekleyeceğimi söyledim bütün bu kayıtlar gazetecilerde mevcuttur. Bana gösterilen video görüntüleri benim ve içinde bulunduğum topluluk ile alakalı değildir. Çıkışta ben konuştum ve son olarak da gazetecilere Meral Danış Beşteş da bir iki cümle söyledi sonrasında toplantı odasına geçtik sonrasında herhangi bir slogan veya kişi konuşması olmadı görüntüler sahte ithamlar yanıltıcıdır. Bizim Genel Kuruldan çıkış saatimiz önceki sorunun cevabında söylediğim gibi 19:25 dir. Bana göstermiş olduğunuz Video görüntüsünde ki saat 22:40 civarında görünmektedir buda bizim ile alakalı olmadığı göstermektedir."

Gergerlioğlu "Milletin Meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin Meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu. TBMM demokrasinin beşiği milletin temsiliyet yeridir. Eski bir milletvekili ve bir vatandaş olarak TBMM bulunmam açıklamalar yapmamdan daha doğal bir şey olamaz. Anayasamız ifade özgürlüğünü tanır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bunun bir Vatandaş için en geniş halini sunar. Esas olan vatandaşların özgürlüğü hakkı ve hukukudur. 83 milyon kişinin sorunları halletmek için başvuracağı yer TBMM" dedi. 

Videolar yeniymiş gibi servis edildi

Gergerlioğlu'nun avukatı Kerem Altıparmak da terör propagandası yapıldığına ilişkin videonun 3 Mayıs 2016 yılında youtube yüklendiğini ancak internet sitelerinde sanki olay yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi. 

Avukat Secan Aran da ilgili videoya dair "Bu video internetten yaptığımız kısa araştırma neticesinde 2 gün önce 18.03.2021 günü "Avaz Türk" isimli haber sitesinin youtube sayfasından yeniymiş gibi kamuoyuna servis edilmiştir ve gelinin durum itibariyle müvekkil 5 yıl önceye ait ve içerisinde olmadığı bir olay dolayısıyla sanki olay 4 gün önce gerçekleşmiş suç işlemiş gibi isnatlarda bulunulmaktadır. Bu isnatlar gerçeğe aykırıdır" dedi. 


Darp sözleri ifadeden çıkarıldı

Gergerlioğlu ifadesinde kendisini gözaltına alan güvenlik güçlerinin namaz kılmasına ve üzerini değiştirmesine izin vermediklerini belirtirken sol kolunda ve boynunda kas ağrılarının olduğunu, sağ el ikinci parmağını da bükemediğini söyledi. 

Gergerlioğlu serbest bırakılmasının ardından sağlık kontrolü için hastaneye gitti.

Savcılık açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gergerlioğlu ile ilgili şu açıklama yapıldı:

"Ankara Cumhuriyet Bassavcılığımızca  Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterligi tarafindan yapılan suç duyurusu ve eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptıgı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli milletvekili Ömer Faruk GERGERLİOĞLU hakkında "17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hereket etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması" sebepleriyle Türk Ceza Kanununun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılıgımızca Ankara Emniyet Müdürlüğüne verilen talimat  ile  şüpheli Ömer Faruk GERGERLİOĞLU’nun ifadesinin alınması sağlanmış,  ifadesi ikmal edildikten sora şahıs serbest bırakılmıştır."

HDP'li Kerestecioğlu'nun paylaşımı

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Gergerlioğlu'nun ifadesi ile ilgili şu paylaşımı yaptı: 


Gergerlioğlu'ndan serbest bırakıldıktan sonra ilk paylaşım: 








Gündem