Ömer Koray Özbay intiharı soruları: Akraba kayırmacılığıyla ilgili inceleme yapıldı mı?

Ömer Koray Özbay intiharı soruları: Akraba kayırmacılığıyla ilgili inceleme yapıldı mı?
Türk Hava Yolları'nın (THY) iştirak şirketlerinden Turkish Ground Services’ın (TGS) İstanbul istasyonunda uzun yıllar çalışan Ömer Koray Özbay’ın intiharına neden olan iddiaların aydınlatılması için DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan sorularına yanıt istedi.

Türk Hava Yolları’nın alanında bayrak taşıyıcı bir kuruluş olduğunu söyleyen Ekmen, önergesinde “Ülkemiz ve milletimiz için böylesine önemli ve değerli bir kurumun isminin liyakatsizlikle, nepotizmle, mobbing ve tehditle anılması vicdanları yaralamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Akraba kayırmacılığıyla ilgili inceleme yapıldı mı?

DEVA Partili Ekmen, Bakan Uraloğlu’na şu soruları sordu:

1. Ömer Koray Özbay yaşadığı sorunlar ve uğradığı mobbing ile ilgili THY ve TGS’ye mail yoluyla bildirim yapmış mıdır? Yaptıysa bu hususlarda herhangi bir idari işlem/soruşturma/inceleme başlatılmış mıdır?

2. Bahsi geçen iddiaların odağındaki THY çalışanları Alican Gürsoylar, THY Tokyo İstasyon Müdürü Serkan Gündüz ve Burhan Bayhan arasında akrabalık bağı var mıdır? İntihara sebep olan olaylarda akraba kayırmacılığının etkisiyle ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Burhan Bayhan’ın diploma yetersizliğine rağmen işe alındığı doğru mudur? Serkan Gündüz ve ismi geçen diğer şahıslarla ilgili kaç adet şikâyet intikal etmiştir? Bunlarla ilgili işlem yapılmış mıdır?

Mobbinge karşı bir mekanizma var mı?

3. Ömer Koray Özbay’ın da yaşadığı mobbing ve benzeri durumlarda, THY ve diğer iştirak şirketler çalışanlarının başvurabileceği iddiaları inceleyecek bir mekanizma var mıdır? Varsa bugüne kadar kaç başvuru yapılmıştır? Bubaşvurularla ilgili kaç adet soruşturma/inceleme yapılmıştır? Sonuçlanan ve ilgilinin bilgilendirildiği başvuru sayısı kaçtır?

4. THY ve iştirak şirketleri çalışanları ve yöneticilerine mobbingin suç olduğuna dair eğitimler verilmiş midir? Bu eğitimlerin adedi, kapsamı ve katılımcı sayısı kaçtır?

THY ve iştirak şirket çalışanları için mekanizmalar var mı?

5. Türk Hava Yolları ve iştiraki şirketlerde işe alım, tayin ve terfi süreçlerinde liyakat ve hakkaniyeti gözetecek mevzuat ve mekanizmalar mevcut mudur? Bu mekanizma ve mevzuatın uygulanmasına dair iç denetim yolları, çalışanların başvuru ve destek mekanizmaları nelerdir? Varsa, mevcut denetim ve başvuru mekanizmalarına rağmen, belirsizliğe dayalı nüfuz kullanımı ve benzer hadiselerin önüne nasıl geçileceği hususunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

Aileye destek sağlanacak mı?

6. Türk Hava Yolları A.Ş. ve yer hizmetlerini veren Turkish Ground Services (TGS), bu iddiaların aydınlatılması için çalışanı müteveffa lehine suç duyurusunda bulunmuş mudur? Aileye hukuki destek sağlanacak mıdır? Olası adli soruşturmaya aile lehine katılma düşünülmekte midir?

7. Müteveffanın ailesine başkaca nasıl destek verilmesi planlanmaktadır? (Kısa Dalga)

Ekonomi