Omicron varyantının neden daha az öldürücü olduğunun sırrı çözülüyor

Omicron varyantının neden daha az öldürücü olduğunun sırrı çözülüyor
Son araştırmalara göre, Omicron varyantı akciğerlerden çok boğazı etkiliyor. Uzmanlar, bu durumun yeni varyantın daha hızlı yayılmasına rağmen daha az öldürücü olmasını açıklayabileceğini düşünüyor.

Omicron'un, çok hızlı yayılmasına rağmen daha az öldürücü görünmesinin sebebi aydınlanıyor. Son haftalarda yayımlanan altı araştırma, Omicron'ın akciğerlerden çok boğazı etkilediğine işaret ediyor. Bilim insanlarına göre bu durum, Omicron'un niçin daha bulaşıcı ama daha az öldürücü olduğunu açıklayabilir.

Gazete Duvar'ın The Guardian'dan aktardığına göre altı araştırmada, Omicron'un akciğerlere Delta ve daha önceki varyantlar kadar büyük zarar vermediğini ortaya koydu.

İngiltere'nin prestijli üniversitelerinden University College London (UCL) öğretim üyesi Deenan Pillay, bu sonuçları şöyle yorumladı: "Omicron'u önceki tüm varyantlardan farklı kılan tüm mutasyonların sonucunda, farklı tür hücreleri etkileme becerisi değişmiş olabilir. [Omicron] Esas itibarıyla, üst solunum yollarını, yani boğazdaki hücreleri daha fazla enfekte edebiliyor gibi görünüyor. Dolayısıyla akciğer kadar derinlere kıyasla, boğazdaki hücrelerde daha kolay çoğalıyor. Bunlar aslında ön sonuçlar ama araştırmalar aynı yöne işaret ediyor." 

Öte yandan uzmanlar, bu araştırmaların birçoğunun hakem heyeti incelemesinden henüz geçmediğini ve ön sonuçlara dayandığını, bu nedenle özellikle aşısız ve riskli grupların önlemleri bırakmaması gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda, varyantın çok hızlı yayılması nedeniyle sağlık sistemleri üzerindeki yükün yeniden artması, bunun da ölüm oranlarını yükseltmesinden endişeleniliyor. 

HABERİN TAMAMI

Sağlık