Omuz atma kavgasında bir kişiyi kaçarken arkasından vuran polise ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi

Omuz atma kavgasında bir kişiyi kaçarken arkasından vuran polise ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi
Fatih'te omuz atma meselesi nedeniyle tartıştıktan sonra arkalarından ateş açarak Poyraz Gelener'i öldüren polis Kadir A.'ya "Haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Fatih'te 6 Aralık 2022'de omuz atma meselesi nedeniyle tartıştığı gruptan Poyraz Gelenler'i kaçarken arkasından silahla vurarak öldüren polis memuru Kadir A. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Duruşmaya tutuklu sanık Kadir A. getirilirken; ölen Poyraz Gelener'in ağabeyi Seyfullah Gelener de hazır bulundu.

DHA'nın haberine göre, sanık Kadir A. savunmasında, "Aksaray tramvaydan indim. Yenikapı istikametine doğru yürüdüm. 200-300 metre ileride karşıdan üç kişiyle birlikte pitbull köpekleriyle geliyordu. Kaldırımın sağında yürüyordum. Köpekleri görünce yolumu değiştirebileceğim bir alternatif yoktu. Köpeğin ikisinde de tasma yoktu. Köpeği görünce paniğe kapıldım. Sonra çarpıştık. 'Önüne bak lan' dedi. Ben de 'Polisim işime gidiyorum' dedim. Sonra bana yumruk attı. Defalarca 'Polisim yapma' dedim. Bıçağını gösterdi ve köpekleri üstüme saldırttı" iddiasında bulundu.

Kendisini korumak için havaya ateş ettiğini ileri süren Kadir A., "Üç el havaya ateş ettim. Daha sonra şahıs yaralanmış. Yaralı olduğunu görünce 112'yi aradım. 10-15 dakika süre geçti, yoldan bir aracı durdurdum. Vatandaş arabayla götürmemiz doğru olmaz, ambulansı bekleyelim dedi" diye konuştu.

Olay günü sivil kıyafetli olduğunu belirten Arıkan, hakimin sorusu üzerine iş yerinin olay yerine 200-250 metre mesafede olduğunu ifade etti.

Poyraz Gelener'in ağabeyi Seyfullah Gelener ise olayı görmediğini belirterek "Kardeşim yaklaşık 15 yıldır esnaflık yapıyor. Bahsettiği köpeklerden biri eğitimli, diğeri de yavruydu. Saldırgan hayvanlar değillerdi. Afganlı Mesut'tan duyduğuma göre, bu kişiyle tartıştıktan sonra kardeşim köpekleri demire bağlamış. Bu kişi kardeşimi bilerek ve isteyerek öldürdü. Burada kasten öldürme vardır. Kardeşim yumruk atmış bile olsa, sen polissin ben polisim dese durur orada. Ve polis olduğunu söyleyince durmuş zaten. Devletin memuru vatandaşını öldürmez. Sanığın alkollü olduğunu söyledi tanıklar. Şikayetçiyim, adaletin tecelli etmesini istiyorum" dedi.

Tanık: Köpekler bağlıydı

Olay sırasında orada bulunan ve yaralanan Basir Ahmad Poyalzai duruşmada tanık olarak dinlendi. Poyalzai, olay günü köpekleri dolaştırdıklarını, sanığın kendisinin omzuna çarptığını ve tartışmanın başladığını belirterek "Omuz omuza geldik. Özür diledim. Ama tepki gösterdiler. Arkamı bir döndüm kavga çıkmış. Polis olduklarını söylediler. Köpekler bağlıydı. Ateş etti. Rahmetli kucağımda yatıyordu. Başımıza gelip tükürdü. Bana seni de öldüreceğim, dedi. Biz silahı gördük ve kaçtık. 7-8 el ateş etti" dedi.

İlk kötü sözün polisin ağzından çıktığını belirten Poyalzai, ilk saldırının kimden geldiğini görmediğini belirtti. Poyalzai ölenle birlikte kaçtıkları sırada sanığın arkalarından kendilerine kurşun sıktığını söyleyerek "Normal bir insan böyle bir şey yapamaz, ben anlamadım" dedi.

Olaya tanıklık eden Cumali Kandemir de ifadesinde "Sanık bize bir şarjörü boşalttı. Köpeğe değil, direkt bize sıktı. Havaya falan ateş etmedi" diye konuştu.

İki mermi de öldürücüymüş

Adli tıp raporunu okuyan hakim, maktulün vücuduna isabet eden iki merminin de tek başına ölümcül olduğunu ve iç kanama nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Savcı: Kaçana arkadan ateş etti, meşru müdafa yok

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, maktule isabet eden iki merminin de ölümcül olduğunu ve sanığın uzak mesafeden ateş ettiğinin kriminal rapora göre tespit edildiğini hatırlattı. Sanığın, maktulün kendisine dönük olduğu yönündeki savunmasına itibar edilmeyeceğini ifade eden savcı, sanığın olay sırasında 7 kez ateş etmesi ve kaçmaya çalışan maktulün arkasından ateş etmesi nedeniyle meşru müdafaa hükümlerinin uygulanamayacağını kaydetti.

Kanında uyuşturucu tespit edilen ölenin sanığa ilk yumruğu atmasından dolayı sanığın "Haksız tahrik altında kasten adam öldürme" suçundan cezalandırılması talep edildi.

Son sözü sorulan sanık Kadir A., "Olaydan dolayı üzgünüm" dedi. Sanık avukatı Süleyman Kaya da "Müvekkilimin kastı adam öldürme değildir. Biz de bir köpekle karşılaşınca yolumuzu değiştiriyoruz, müvekkilim o anda korku ve panik içindeydi. Meşru savunma koşullarının oluştuğu bir olaydaydı, bu nedenle haksız tahrik indirimlerinin uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.

Şikayetçi tarafın avukatı Şeref Akçay ise "Sanık olayı doğru anlatmamaktadır. Buradaki olay kasten öldürmedir ve cezasında bir indirim yapılmamalıdır" dedi.

Haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulandı

Mahkeme heyeti, sanık Kadir A. hakkında haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulayarak "Haksız tahrik altında kasten adam öldürme" suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezası verdi. (Kısa Dalga)

Gündem