Oppenheimer vizyon tarihi ne zaman? Filmin konusu ve oyuncuları... Oppenheimer'ın fizikçi Feza Gürsey'e yazdığı mektup

Oppenheimer vizyon tarihi ne zaman? Filmin konusu ve oyuncuları... Oppenheimer'ın fizikçi Feza Gürsey'e yazdığı mektup
Christopher Nolan'ın son filmi Oppenheimer uzun zamandır merakla beklenen filmi 21 Temmuz 2023 tarihi itibariyle izleyiciyle buluştu. Peki, film hangi platformda yayınlanıyor? Nereden izlenecek? Öte yandan Atom bombasının mucidi J. Robert Oppenheimer'ın fizikçi Feza Gürsey'e 1962 yılında yazdığı mektuba Boğaziçi Üniversitesi'nin dijital 'Feza Gürsey Koleksiyonu'ndan ulaşmak mümkün.

Oppenheimer, 21 Temmuz 2023 tarihinde bütün dünya ile aynı günde vizyona girecek ve film sinema salonlarında izleyicisi ile buluşacak. Film, şimdilik sadece sinemalarda gösterime girecek. Film, Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını ele alıyor. Filmde yer almakta olan oyunculardan bazıları ise Cillian Murphy, Emily Blunt, Gary Oldman, Matt Damon, Robert Downey Jr. Oluyor.

Oppenheimer sinema film bileti ne kadar?

Oppenheimer sinema film biletleri, sinema salonlarına göre farklılık gösterse de genel olarak tam 110 TL, öğrenci 100 TL olarak fiyatlandırılıyor.

Oppenheimer konusu nedir?

Film, Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in 2005 tarihli "American Prometheus: J. Robert Oppenheimer'ın Zaferi ve Trajedisi" adlı kitabına dayanıyor. Film, II. Dünya Savaşı sırasında geçiyor ve Oppenheimer'ın parlak bir bilim insanından atom bombasının geliştirilmesini yöneten biri haline gelişini takip ediyor. Film, atom bombasının ahlaki ve etik sonuçlarını keşfedecek bir "tarihi gerilim" olarak nitelendiriliyor.

Oppenheimer'ın fizikçi Feza Gürsey'e yazdığı mektup ortaya çıktı

Atom bombasının mucidi, fizikçi ve akademisyen J. Robert Oppenheimer'ı anlatan "Oppenheimer" filmi bugün gösterime girerken, Oppenheimer'ın fizikçi Feza Gürsey'e 1962 yılında yazdığı mektup ortaya çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin dijital arşivinden ulaşmanın mümkün olduğu 5 Aralık 1962 tarihli mektupta, J. Robert Oppenheimer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü'nden Dr. Feza Gürsey'e şu sözlerle hitap ediyor:

"T.D.'den, önümüzdeki yıl bir yılı burada karşılayabileceğinizi öğrendim. Umarım öyledir. Sizden haber aldığımda meslektaşlarıma danışacağım ve olumlu düşüncelerimizi kağıda dökeceğiz. Kısa süre sonra tekrar gelmeniz bana doğru görünüyor. İkinize de samimi, iyi dileklerimle."

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'Feza Gürsey Koleksiyonu'nda aynı zamanda J. Robert Oppenheimer'ın 3 Şubat 1959 tarihinde dönemin İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Lütfi Biran'a yazdığı mektuba da çevrimiçi olarak ulaşmak mümkün.

oppenheimer-9ljq.jpeg

(Kısa Dalga)

Magazin