Macaristan'da hava kurşun gibi ağır: Meteoroloji bilemedi, Orban görevden aldı

Macaristan'da hava kurşun gibi ağır: Meteoroloji bilemedi, Orban görevden aldı
Macaristan'da hükümet ile muhalefet arasında siyasi bir çekişme konusuna dönüşen Aziz Stefan günü kutlamaları, meteorolojinin fırtına ve yağış beklentisi nedeniyle iptal edildi. Ancak başkent Budapeşte'ye bir damla yağmur düşmeyince, Ulusal Meteoroloji Servisi'nin başkanı ve yardımcısı görevden alındı.

Macaristan'da hükümetin bir bayram için planladığı gösterişli kutlamaların Ulusal Meteoroloji Servisi'nin tutmayan hava tahmini nedeniyle iptal edilmesi siyasi krize yol açtı.

Başkent Budapeşte'de "Avrupa'nın en büyük havai fişek gösterisi" olarak planlanan kutlamalar, fırtına beklentisi nedeniyle ertelendi. Ancak Budapeşte'ye bir damla yağmur düşmeyince iki üst düzey meteoroloji yetkilisi görevden alındı. Victor Orban hükümetinin bu kararı tepki çekti.

Macaristan hükümeti, Aziz Stefan Günü için cumartesi günü Tuna Nehri boyunca devasa bir gösteri planlıyordu. "Macaristan devletinin 1000'inci yılı" sloganıyla yapılacak gösteride, Tuna Nehri'nin 5 kilometrelik bir kıyı bölümünde tam 240 noktadan yaklaşık 40 bin havai fişek atılacaktı.

Ancak gösteri, başlamasına yedi saat kala hükümet tarafından iptal edildi. Zira Ulusal Meteoroloji Servisi başkentte gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına bekliyordu. Ancak hava tahminlerindeki fırtına son anda yön değiştirdi ve Budapeşte'te hiç uğramadan Macaristan'ın doğu bölümlerinde etkili oldu.

'BELİRSİZLİK, HAVA TAHMİNİNİN PARÇASI'

Ulusal Meteoroloji Servisi, Facebook hesabından pazar günü bir özür açıklaması yayımlayarak, "en az muhtemel" olan senaryonun gerçekleştiğini belirtti. Açıklamada, belirsizliğin hava tahmini yapmanın bir parçası olduğu vurgulandı.

Fakat açıklama, ekonomik kriz ve komşu Ukrayna'daki savaşa rağmen böyle bir gösteride ısrar eden Orban hükümetini tatmin etmedi. Hükümet, Ulusal Meteoroloji Servisi Başkanı Kornelia Radics ile yardımcısı Gyula Horvath'ı görevden aldı. Görevden alma kararı için resmi bir gerekçe gösterilmedi.

SAVAŞ VE EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE TARTIŞMA YARATMIŞTI

Söz konusu gösteri, 'meteoroloji krizi'nden önce de ülkede krize yol açmış durumdaydı. Muhalefet, ülkenin ekonomisinin zorda olduğu ve komşu Ukrayna'nın bir savaşa sahne olduğu bir dönemde böyle bir etkinliği "anlamsız bir israf" olarak nitelemişti. Gösterinin iptal edilmesi için başlatılan kampanyayı da yaklaşık 200 bin kişi imzaladı.

'ORTA ASYA'DAKİ BİR DİKTATÖRLÜK DEĞİL'

Meteoroloji tahmininin böyle bir siyasi ortamda tutmaması, hükümet yanlısı medyada eleştiri aldı. Muhalifler ise iki üst düzey yetkilinin görevden alınmasına tepkili. Liberal siyasetçi Andras Fekete-Gyor, "İstedikleri hava durumu üretemediler, kovuldular. Hayır burası Orta Asya'da bir diktatörlük değil, [iktidar partisi] Fidesz'in Macaristan'ı" dedi.

Havai fişek gösterisinin gelecek hafta yapılması planlanıyor.

2006'DA BEŞ KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Macaristan'da 2006 yılında Tuna kıyısında düzenlenen benzer bir havai fişek gösterisinde şiddetli bir fırtına yaşanması sonucu beş kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Hava fişekleri izlemek için nehir kıyısında toplanan 1 milyondan fazla kişi arasında büyük panik yaşanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya