Orban’ın yeni aşırı sağ ittifakı AP'de grup kurma yeterliliği kazandı

Orban’ın yeni aşırı sağ ittifakı AP'de grup kurma yeterliliği kazandı
Orban’ın başını çektiği aşırı sağcı “Avrupa için Vatanseverler” ittifakı, Avrupa Parlamentosu'nda grup oluşturmak için şartları sağladı.

Kısa Dalga - Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Avrupa Parlamentosunda (AP) yeni aşırı sağ bir grup kurma çalışmalarında son düzlüğe girildi. Avrupa Birliği (AB) üyesi yedi ülkeden en az 23 milletvekilini bir araya getirme şartını sağlayan “Avrupa için Vatanseverler” ittifakının AP’de resmen tanınması bekleniyor.

ANKA'ın aktardığı habere göre, AP’deki mevcut iki aşırı sağ ittifak olan Kimlik ve Demokrasi (ID) ve Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) gruplarına dahil olmayan Orban’ın Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) Partisi, AP seçimlerinin hemen ardından yeni bir aşırı sağ grup oluşturmak için kolları sıvamıştı.

Orban, 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığı görevini devralmadan hemen önce aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Herbert Kickl ve Çekya'nın eski Başbakanı ve ANO (Evet) partisinin lideri Andrej Babis’in desteğini alarak gerekli milletvekili sayısına ulaştı. Ancak resmen grup olabilmek için gereken dört ülkeden daha destek, Orban’ın dönem başkanlığını devralmasının ardından geldi.

36110d40-3824-11ef-a044-9d4367d5b599-jpg.webp

Sırasıyla, Portekiz’den Chega Partisi, İspanya'dan Vox, Danimarka Halk Partisi (DF), Belçika'nın Flaman milliyetçilerinden oluşan Vlaams Belang ve Hollanda'da Geert Wilders'ın liderlik yaptığı Özgürlük Partisi (PVV) Orban’ın ittifakına katıldı. “Avrupa için Vatanseverler” ittifakı böylece AP’de resmen bir grup olma şartlarını sağlamış oldu. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya