ORC Araştırma'nın Başkanı Pösteki: "Erdoğan aday olmazsa kulislerde Hulusi Akar'ın adı geçiyor"

ORC Araştırma'nın Başkanı Pösteki: "Erdoğan aday olmazsa kulislerde Hulusi Akar'ın adı geçiyor"
AKP'ye yakın ORC Araştırma Şirketi'nin başkanı Mehmet Pösteki’nin “Erdoğan 2023 seçimleri için aday olmazsa kim olur?” sorusuna karşılık AKP kulislerinde en çok Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın adının geçtiğini söyledi.

Gazeteci Nevşin Mengü, yetkinreport.com'da yer alan yazısında RC Araştırma’nın Başkanı Mehmet Pösteki'yle yaptığı söyleşiyi aktardı. Mengü, DW Türkçe online kanalında yaptığı söyleşinin iki özelliği olduğunu belirttiği yazısında özetle şunları atardı:

"Birincisi ORC anket AKP’ye yakın bir kuruluş, bunu da inkâr etmiyor. İkincisi Mehmet Pösteki ekranlarda pek fazla gördüğümüz bir isim değil. Son anketinin sonuçlarını ilk kez bu programda açıkladı. ORC Eylül başındaki çalışmasında da erken seçim talebini yüzde 59,9 olarak ölçmüştü. Anket sonuçlarına ve Pösteki’nin çıkarımlarına ORC’nin pozisyonunu akılda tutarak bakmakta fayda var.

Önce anket sonuçlarıyla başlayalım. Anket 13-29 Eylül tarihleri arasında 7 Büyükşehirde -İstanbul, Ankara, Mersin, Samsun, Gaziantep, Aydın ve Malatya’da toplam 13 bin 650 kişiye sorularak yapılmış. Pösteki, Eylül sonunda seçim yapılmış olsa partilerin alacakları oyları şöyle tahmin ettiklerini söyledi:

AKP %31,9, CHP %25,9, İYİ Parti %13,1, MHP %9,4, HDP %8,1, DEVA %4,7 ve Gelecek %2,9.

ORC Başkanı Pösteki AKP oylarındaki erimeyi, öncelikle iletişim stratejisinin yanlışlığına bağlıyor. 5 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında öldürülen AKP iletişim strateji Erol Olçok dönemini hatırlatıyor.

Pösteki’ye göre sadece Erdoğan’ın yakın çevresi değil, AKP teşkilatları da halktan kopmuş durumda. Vatandaş derdini anlatmak için AKP’ye erişemiyor, erişebildiği zaman da baştan savılıyor; seçmen ile parti arasında iletişim kanalları kapanmış durumda.

ORC’nin bulduğu ilginç sonuçlar var. Örneğin MHP’nin oyu diğer anketlerde göründüğünden yüksek. HDP ise MHP’nin gerisinde görünüyor.

Bir başka dikkat çekici durum ise Ali Babacan’ın DEVA partisinin adeta “depara kalkmış” görünmesi.

Söyleşinin en çarpıcı kısmı, Pösteki’nin “Erdoğan herhangi bir nedenle 2023 seçimleri için aday olmazsa kim olur?” sorusuna verdiği yanıt oldu. Ben Abdullah Gül gibi bir isim beklerken, Mehmet Pösteki AKP kulislerinde en çok Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın adının geçtiğini söyledi.

Pösteki, Suriye, Libya, Azerbaycan operasyonlarından sonra Akar’ın adının öne çıktığını, tabanda güven ve takdir kazandığını söylüyor. Herhalde Akar, Erdoğan’ın aday olmak istememesi, ya da olamaması durumunda, partiyi değil de devleti temsil edecek, parlamenter sisteme olası bir dönüş durumunda siyaset üstü olabilecek bir figür gibi görülüyor. Askeri vesayeti bitirme sözüyle iktidara gelen AKP’nin Erdoğan olmayacaksa Akar olsun noktasına gelmesi de (eğer gerçekten öyleyse) hayli düşündürücü, ya da hatta eğitici diyelim."

YAZININ TAMAMI

Gündem