Ordunun tasarruf planı Hindistan'da isyan çıkardı: Binlerce kişi sokakta

Ordunun tasarruf planı Hindistan'da isyan çıkardı: Binlerce kişi sokakta
Hindistan'da ordunun tasarruf etmesi ve emeklilik maaşlarını azaltması için hazırlanan bir plan binlerce genç erkeği sokağa döktü. Askerlik sözleşmelerinin dört yılla sınırlandırılmasına kaşrı isyan çıktı.

Hindistan, orduya asker alımını düzenleyen politikadaki tasarruf amaçlı değişiklik girişimi nedeniyle ayakta. 1.38 milyon kişilik Hindistan ordunun senelerdir 'sabit gelir ve iyi bir emeklilik maaşı' kaynağı olarak görülmesine yol açan düzenlemenin değiştirilmesi, binlerce genç erkeği sokağa döktü.

Protestolarda 250'yi aşkın kişi gözaltına alınırken, üç kuvvet komutanı kararı gözden geçirmek için toplandı.

GEÇİCİ SÖZLEŞME PLANI

Hindistan ordusunun yeni politikası, 17.5-21 yaş arasındaki gençlerin dört yıllığına geçici olarak askere alınmasını öngörüyor. Plan kapsamında, bu kişilerin dörtte biri kalıcı olarak ordu mensubu olacak. Ordunun böylece askeri harcamalarını ve uzun vadede ödenen emekli maaşlarını azaltması, yaş ortalamasını da düşürmesi planlanıyor. Hükümet ise askere alınamayan gençler için istihdam yaratılacağını söylüyor.

EN YOKSUL EYALET AYAKLANDI

Sokağa dökülen gençler ise bu politikayla sabit maaş, emeklilik ve başka imtiyaz garantilerinin ellerinden alındığını savunuyor. İki gündür devam eden protestolarda en az bir kişi yaşamını yitirirken, bu sabah ülkenin en yoksul eyaletlerinden Bihar'da kamu kurumları ve bir tren istasyonunda eylem yapıldı. İstasyondaki ofislerin yağmalandığı, binlerce kişinin vagonlara saldırıp lastikleri ateşe verdiği belirtiliyor.

Bazı emekli askerler de hükümetin tasarruf planının 'asker olmanın onurunu zedeleyeceğini' ve Hindistan'ın güvenliğine zarar vereceğini savunan çıkışlar yaptı.

ÜÇ KUVVET KOMUTANI TOPLANDI

Ülkenin farklı yerlerinden protesto haberleri gelmeye devam ederken, plandan geri adım atılması gündemde. Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, politika değişikliğini gözden geçirmek için peş peşe toplantılar yaptı.

Savunma Bakanı Rajnath Singh de Yeni Delhi'deki konutunda üç kuvvet komutanıyla biraraya geldi. Donanma Komutanı Amiral R. Hari Kumar ise ANI ajansına yaptığı açıklamada, protestoların kendileri için beklenmedik olduğunu ve 'muhtemelen bilgi eksikliğinden kaynaklandığını' söyledi. "Böylesi protestolar beklemiyordum" diyen Kumar, "Bu, Hindistan ordusunda bugüne dek tek seferde yapılan en büyük insan kaynağı dönüşümü" ifadelerini kullandı. Üst düzey savunma yetkilileri de yeni planın, savaş kavramının değişmekte olması nedeniyle gerekli olduğunu söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya