‘Organik tarım’ diye ihale edilen alana patlayıcı madde imalat tesisi kurulacağı ortaya çıktı

‘Organik tarım’ diye ihale edilen alana patlayıcı madde imalat tesisi kurulacağı ortaya çıktı
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde ihalede irtifak hakkı amacı 'organik tarım...' olarak duyurulan alana ÇED başvurusunda patlayıcı madde imalat tesisi kurulacağı ortaya çıktı.

Artı Gerçek'ten Atakan Sönmez'in haberine göre Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde ihalede irtifak hakkı amacı 'organik tarım...' olarak duyurulan alana ÇED başvurusunda patlayıcı madde imalat tesisi kurulacağı ortaya çıktı.

Pınarbaşı ilçesine bağlı Aşağıbeyçayır ile Eğrisöğüt Mahalleleri arasında Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından “Patlayıcı Madde (Kapsüle Duyarlı Emülsiyon, Anfo, Ağır Anfo, Kapsül Üretim ve Montaj) Üretim ve Depolama Tesisi” yapılması için süreç başlatılarak 2 Şubat 2022 tarihinde, Aşağıbeyçayır Mahallesi 115 Ada 27 Parsel ve Eğrisöğüt Mahallesi 116 Ada 10 Parsel adresinin satışı ile ilgili ihale yapıldı. İhalede arazinin “Konut, enerji ve turizm hariç olmak üzere eğitim, ticari, sağlık, sanayi, organik tarım, organize hayvancılık, sosyal ve kültürel vb. sabit ve kalıcı tesis” olarak kullanılacağı şartnamede yer aldı.

Bölge halkı ÇED bilgilendirme toplantısının yapılacağı ilan edilince öğrendi

Bölge halkı ise Eğrisögüt Köyü İle Aşağı Beyçayır Köyü arasına dinamit fabrikası yapılması yönünde ÇED başvurusu yapıldığını, 31 Ocak tarihinde ÇED bilgilendirme toplantısının yapılacağı ilan edilince öğrendi. Eğrisöğüt köyüne 955 metre, Aşağıbeyçayır köyüne ise yaklaşık 3.5 kilometre mesafedeki alana yapılacak olan patlayıcı fabrikası, her iki köyde yaşayan vatandaşların tepkisi ile karşılaştı.

Sosyal medyada da ihalenin iptal edilmesi için kampanyalar başlatıldı. Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği de konuya dair açıklama yaptı. Dernek başkanı Harun Özkan imzası ile yapılan açıklamada, dinamit fabrikasında birçok kimyasalın kullanılacağı açıklandı ve bu kimyasalların havayı, toprağı, çevreyi kirleteceğine dikkat çekildi.

Tesis köy içme suyu kaynağına 200 metre mesafede: 'Tüm köy halkı zehirlenecek'

Açıklamada, “Köyümüz orman köyüdür. 20 yıl kadar önce orman köyü yapılma aşamasında ağaçlandırılması için köylülerimiz meralarını ve tarlalarını devlete vermiştir. Bu nedenlerle köyümüzün merası olarak ihale yapılan yer dışında geniş bir alan kalmamıştır. Bu alan gerek bizim köyümüzce gerekse komşu köyümüz olan Aşağıbeyçayır köyünce de kullanılmaktadır. Meranın ortadan kalkması sonucunda hayvanların otlak alanı yok olacak, gelişmekte olan hayvancılık ortadan kalkacaktır. Yapılması planlanan tesis köy içme suyu kaynağına 200 metre mesafede olup, tüm köy halkı zehirlenecektir” dedi. (KISA DALGA)

Gündem