Orhan Pamuk'un "Veba Geceleri" kitabı yolda: "Salgında ölme korkusu kitaplardan öğrenilmiyor"

Orhan Pamuk'un "Veba Geceleri" kitabı yolda: "Salgında ölme korkusu kitaplardan öğrenilmiyor"
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 5 yıl önce yazmaya başladığı “Veba Geceleri” kitabı 23 Mart’ta çıkıyor. Pamuk, “Salgın bana acılar içinde ölme korkusu verdi ve onunla baş etmeyi öğretti. Salgında ölme korkusu kitaplardan öğrenilmiyor” dedi.

 

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 1900'lerin başında küçük bir ada olan Minger'deki veba salgınını anlattığı romanı 'Veba Geceleri'nde yaşananların koronavirüs salgınıyla gerçek olduğunu belirterek, “Salgın bana acılar içinde ölme korkusu verdi ve onunla baş etmeyi öğretti" dedi.

Pamuk'un yeni romanı 'Veba Geceleri' 23 Mart'ta Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkıyor.  Pamuk, kitabıyla ilgili YouTube'da yayınlanan videosunda özetle şöyle dedi:

"Olaylar 1901 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğu Akdeniz'deki küçük bir adasında, Minger'de geçiyor. Sultan Abdülmecid'in vilayet yaptığı, suyu, havası, insanı dili bir başka olan, yarısı Rum yarısı Müslüman olan bu adayı ve merkez şehri Arkaz'ı ben sokak sokak ev ev yıllarca kurdum.”

Kitabı yazmaya beş yıl önce başladığını belirten Pamuk, herkesin kendisine "Niye veba ve salgın romanı yazıyorsun" dediğini aktardı. Pamuk, “Ben de onlara halkı karantina önlemlerine uymaya, itaat etmeye zorlayan paşaların, askerlerin, memurların ve doktorların aslında, millete modern hayatı ve laikliği benimsetmek isteyen modernleşme yanlısı siyasetçilere çok benzediğini söylerdim” dedi.

Herkesin kendisine koronavirüs salgınınının kendisine öğrettiği yeni bir şey olup olmadığını sorduğunu belirterek, “Kesin bir cevabım var; korku! Salgın bana acılar içinde ölme korkusu verdi ve onunla baş etmeyi öğretti. Bu korkuyu kitapları okuyarak anlamış ama hayal edememiştim. Çünkü korku, hele salgında ölme korkusu kitaplardan öğrenilmiyor” dedi.

Yaşam