Orhan Pamuk'un yaşadığı Taray Apartmanı yıkılıyor

Orhan Pamuk'un yaşadığı Taray Apartmanı yıkılıyor
Orhan Pamuk'un yaşadığı Beyoğlu Cihangir'deki Taray Apartmanı Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılıyor. Pamuk'un avukatı, "Sayın Pamuk, kitapları evine sığmadığı için binada başka daireler de satın almıştı. 20 bin kitabını başka yere taşıma hazırlığı içinde" açıklamasını yaptı.

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında, Türkiye genelinde bugüne değin yüz binlerce bina yıkıldı. Ev sahipleri yıkımlar sonucu yeni yapılan binalarda hak sahibi oldu ancak çok sayıda kiracı ise bu süreçte mağdur oldu.

Bugüne değin çok sayıda yapının yıkılıp yenilendiği yasa kapsamına Cihangir Zindan Sokak'ta bulunan ünlü 'Taray Apartmanı' da girdi.

1970'lerde temeli atılan Taray Apartmanı'nda 16 daire bulunuyor. Yazar Orhan Pamuk ise binada 4 dairesi bulunuyor.

Halktv.com.tr'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın yetkilendirdiği lisanslı şirket, binaya ilişkin 'riskli yapı' raporu düzenledi. Raporda binadaki beton kalitesinin kötü olduğu kaydedilerek "Bina çürük" denildi.

Hazırlanan rapor Beyoğlu Belediyesi tarafından onaylandı. Binaya ilişkin çıkan 'riskli yapı' kararına bazı kat malikleri itiraz etti. İtirazı değerlendiren Kentsel Dönüşüm İstanbul İl Müdürlüğü İtiraz Değerlendirme Kurulu, oybirliği ile reddetti.

ORHAN PAMUK'UN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Uzun yıllardır binada yaşayan Orhan Pamuk da taşınmak zorunda. Pamuk'un avukatı Hikmet Güngör "Sayın Pamuk, kitapları evine sığmadığı için binada başka daireler de satın almıştı. Sayın Pamuk ve eşi riskli yapı ilan edilen bir apartmanda oturmayı düşünmüyorlar. 20 bin kitabını başka yere taşıma hazırlığı içinde" diye konuştu.

Güngör, açıklamasının devamında "Binanın en üst katında ve önünde bulunan tarihi camide kaçak yapılar söz konusu. Bununla ilgili bina yönetimi tarafından İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılan bir dava da bulunuyor. Sayın Pamuk, kaçak yapının da olduğu bu binada güçlendirme yapmayı düşünmüyor. Binaya ilişkin yıkım kararı var" diye konuştu.

Kültür Sanat