Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki, Abdullah Gül'le görüştü

Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki,  Abdullah Gül'le görüştü
Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçi arasında yer alan Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tutuklu bulunan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak bir bildiriyle çağrı yapan 10 büyükelçi arasında yer alan Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme gerçekleştirdi. Mari, Abdullah Gül'le yaptığı görüşmenin ilişkin fotoğrafını resmi sosyal medya hesabından paylaşarak "Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün Türkiye üzerinbe iyi bir konuşma gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. 

 Osman Kavala'nın serbest bırakılması için 10 büyükelçinin ortak bildirisinde "Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz" denilmişti.

Bau açıklamanın ardından ise Türkiye, 10 ülkenin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak uyarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilere tepki göstererek "10 büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, 'bunu nasıl bıraktırırız' gayreti içindeler. Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz?" demişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da büyükelçilere "edepsiz" ifadesini kullanmıştı.

Gündem