Otobüs firmalarından çöküş açıklaması

Otobüs firmalarından çöküş açıklaması
Otobüs İşletme Sahipleri Derneği ekonomik sıkıntıları aşmak için alınan önlemlerin artık işe yaramadığını açıkladı: "Yüz binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor; otogarlar, yan sanayi; boyacısından muavinine kadar. Sektör çökerse enkazın altında çok şey kalır."

Akaryakıt zamları, köprü ve otoyol geçiş ücretleri ve diğer maliyetlerdeki artış otobüs firmalarını kontak kapatma noktasına getirdi.

88 firmanın üyesi olduğu Otobüs İşletme Sahipleri Derneği'nden (OİSD) yapılan açıklamada, ekonomik istikrarsızlığın tahammül sınırlarının ötesine geçtiği ifade edildi.

Otobüs fiyatlarının artışı sebebiyle araçların yenilenemediğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu da beraberinde tamir-bakım masraflarıyla birlikte yüksek yakıt sarfiyatına, ayrıca üstesinden gelinemeyecek oranlardaki KDV ödemelerine sebebiyet vermektedir” denildi.

'SEFER KISMA, PERSONEL AZALTMA ÖNLEMLERİ FAYDA SAĞLAMIYOR'

Ekonomik sıkıntıları aşabilmek için şirketlerin kendi bünyelerinde aldıkları önlemlerin de artık yeterli olmadığı vurgulanan açıklamada “Sefer kısma, filo küçültme, personel azaltma, gider kısma gibi önlemler de artık fayda sağlamamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Firmaların talepleri şöyle sıralandı:

1-Ücret tarifelerinde tavan fiyat uygulaması kaldırılmalı.

2-Bilet satışlarından elde edilen KDV'nin oranı %8'e çekilmeli.

3-Akaryakıtta uygulanan ÖTV'de muafiyet sağlanmalı.

4-Sigorta primlerinde en az % 50 indirim yapılmalı.

'BU BİR TEHDİT DEĞİL DURUM TESPİTİ'

OİSD Başkanı Ayhan Kara, bilet satışının yakıt giderini bile karşılamadığını belirterek, ayakta kalmalarının tek yolunun taleplerinin karşılanmasıyla mümkün olacağını belirtti. Kara, “Kaynak üretmeye çalışıyoruz ama bugünden itibaren bunu yapmamız mümkün değil. En az 150 milyon yolcu kapasitemiz var. Yüz binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor; otogarlar, yan sanayi; boyacısından muavinine kadar. Sektör çökerse enkazın altında çok şey kalır. Bu bir tehdit değil durum tespiti. Varlığımızı sürdürmek istiyoruz” dedi.

İSTANBUL-İZMİR BİLET FİYATI 400 TL

İstanbul - Ankara arası otobüs biletleri 300 liranın üzerinde satılırken, İstanbul-İzmir arası da 400 TL civarında.

Ekonomi