Otobüs fiyatları uçak fiyatlarını geçti
Hem yaz tatilinin başlaması hem de yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle şehirlerarası otobüs bileti fiyatları uçak biletini geçti.
Sosyal medyada bazı kullanıcılar, otobüs firmalarına zam tepkisi gösterdi; bilet fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederek, uçak biletlerinin neredeyse iki katına ulaştığını belirtti. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım ise otobüs firmalarının dört aylık periyotlar halinde Ulaştırma Bakanlığı'na fiyatlarını belirttiğini ama bu süre içerisinde akaryakıt zamlarını öngören firmaların, yüksek fiyatla onay aldığını söyledi.
İşte fiyatlar
Gelinen noktada, internet üzerinden bilet satışı yapılan sitelerde 1 Haziran'da, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Dalaman'a 550 liraya uçak bileti bulunuyor. İstanbul'dan Dalaman'a otobüs biletleri ise 1500 liraya kadar yükseliyor. 10 Haziran'da ise 900 liraya uçak bileti bulunurken, aynı tarihte 1250 liraya otobüs bileti satıldığı görülüyor.
TOF Başkanı Yıldırım ise yüksek fiyatların normal günlerde uygulanmadığını ve yüzde 30 indirim ile biletlerin satıldığını, "sadece bayramlarda ve tatil günlerinde firmaların tavan fiyat uygulandığını" savundu. Yıldırım, artan akaryakıt fiyatları, otoban ve köprü geçiş ücretleri ve firmaların komisyon kesmelerinin fiyatlara yansıdığını belirtti.
Hareketlilik olacak
Yıldırım, “Şimdi sadece bayram tatili yok. Aynı zamanda okullar da kapanıyor. İkisi üst üste çakıştı ve çok yoğun bir hareket olacak" diyerek şöyle devam etti: "Dolayısıyla firmalarımız mevcut fiyatları en yüksek neyse bakanlığa bildirdikleri, 4 aylık süreyle belirledikleri fiyatlarını uygulamak zorundalar. Bayramlarda, yoğun günlerde firma, aldıkları fiyatın tavanını uyguluyorlar. Yoğun olmayan günlerde de yüzde 30’a kadar indirim yapabiliyorlar."
Otobüsün maliyeti yüksek, akaryakıt çok pahalı
Yıldırım, uçak ile otobüs arasındaki fiyat farkının nedenlerini şöyle açıkladı: "Otobüsün maliyeti yüksek, akaryakıt çok pahalı. İstanbul'dan İzmir'e giden bir otobüs için yolcu başı 70 lira sadece otoyol ve köprü bedeli ödüyorlar otobüsçüler. Bunun üzerine personel maliyetlerini, akaryakıt maliyetlerini, firmaların satış komisyonunu, işte internet bileti satılıyor, internetten yüzde 13’e kadar komisyon alıyorlar. Firma da kesiyor. Otobüsçünün yüzde 30’u yok. Dolayısıyla yani burada otobüs işletmecileri hakikaten sıkıntı içinde. Bu şartlar altında otobüs işletmeciliği sürdürülemez duruma geliyor."
'Bayram üzeri otobüs biletlerine zam var'
Şehirlerarası otobüs şoförü Emin Özkan ise “Henüz açıkçası bayram yoğunluğu başlamadı. Yol fiyatlarının yüksek oluşu, insanların Kurban Bayramı'nda masrafının yüksek olmasından dolayı şu an için yollarda beklediğimiz potansiyel yok" diyerek şöyle devam etti: "Bayram üzeri otobüs biletlerine zam var. Çünkü akaryakıt fiyatı otobüs sektöründe desteklenmiyor. Fethiye’ye gidiş geliş 30 bin liraya yakın bir mazot tüketimi yapıyoruz. Personel parası, otoban parası, köprü parasını eklediğimiz zaman otobüsçüye bir şey kalmıyor. Şu anda Fethiye’ye bin 100 lira civarı bilet kesiliyor. Uçak fiyatlarıyla yarışamayız, uçak bir kerede 500 kişiyi götürüyor, biz 30 kişiyi götürüyoruz."
Bursa’ya yolculuk yapacak Ahmet Şen ve Güler Şen çifti ise “300 liraya bilet aldık. Bilet fiyatı yüksek, daha düşük olabilir. 2-3 kişi gittiğiniz zaman bu fiyata ağır geliyor. Yine zam gelecekmiş diye duyduk. Zam yapılmazsa daha çok kişiyi getirip götürebilirler" derken, aynı yola uçağın daha uygun fiyatla götürdüğünü belirten Kıymet Onay, “İzmir’e 800 liraya gidiyorum. Torunum uçakla 700 liraya geldi, 700 liraya da döndü" ifadelerini kullandı. (DHA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.