Otomobil satışında tüm zamanların mart ayı satış rekoru kırıldı

Otomobil satışında tüm zamanların mart ayı satış rekoru kırıldı
Birçok markanın araç tedarikinde seçim öncesine ağırlık vermesi, mart ayı satışlardaki artışta etkili oldu.

Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen ay 100 bin adedi aştı. Böylece tüm zamanların mart ayı satış rekoru kırıldı.

Uzun süredir talebin yüksek, arzın kısıtlı olduğu pazarda, birçok markanın araç tedarikinde seçim öncesine ağırlık vermesi, mart ayı satışlardaki bu artışta etkili oldu. Satışları hareketlendiren bir diğer etken de pazara yeni oyuncuların girmesi oldu. Otomobilin yatırım aracı olarak cazibesini koruması ve kurdaki stabil seyir de satışları destekleyen diğer faktörler arasında yer aldı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Şubat 2023’te otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 63,4 artarak 81 bin 148 adet olmuştu. Böylece sektör en yüksek şubat ayı satışlarına ulaşmıştı. Mart ayında satışlar daha da hızlandı. ODMD, mart ayı resmi satış rakamları yarın (4 Nisan) açıklayacak.

Ekonomi gazetesinin sektör yetkililerinden aldığı bilgiye göre, martta 110 bin ila 120 bin adet arasında otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Böylece tüm zamanların en yüksek mart ayı satışına ulaşıldı. Mart 2022’de otomobil ve hafif ticari araç satışları önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 33,4 düşüşle 64 bin 267 adet olmuş, 10 yıllık mart ayı ortalamasına göre satışlar yüzde 7,3 azalmıştı.

İkinci el satışları yüzde 20 arttı

Sıfır araç satışlarının yanı sıra mart ayında ikinci el pazarı da hızlandı. Çünkü sıfır kilometre araç pazarında bulunurluk artmış olsa da henüz arz, talebin çok gerisinde. Bu da tüketiciyi ikinci el araçlara yöneltiyor. Yüksek enflasyon nedeniyle tüketicinin alım gücünün düşmesi de ikinci el satışlarına talebi artıran bir diğer etken.

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “İkinci el araç pazarı mart ayında çok canlıydı. Bir önceki ay olan şubat ayına göre satışlar yüzde 20 ila yüzde 25 arasında arttı “dedi. Cardata’nın verilerine göre, mükerrer satışlar kapsam dışı tutulduğunda mart ayında yaklaşık 350 bin adet ikinci el araç satışı gerçekleşti. (Kısa Dalga)

Otomobil