Otomotiv sektörü maliyetten dem vurdu, kredi istedi

Otomotiv sektörü maliyetten dem vurdu, kredi istedi
İşçilik ve enerji maliyeti yüzde 100’ün üzerinde artan otomotiv sanayicileri, kredi talep etti.

Otomotiv sektörü, geçen yıl ilk defa 16 yıl sürdürdüğü ihracat liderliğini yaklaşık 33.5 milyar dolarlık yurt dışı satışına imza atan kimya sektörüne kaptırdı.

Ekonomi'den Aysel Yücel'e konuşan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, 2022'deki yaklaşık 31 milyar dolarlık ihracatı bu yıl 34 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Çelik, bu hedefi tedarik zincirinden kaynaklanan arz sıkıntısın çözülmesi ve dolar/avro paritesinin 1,05 üzerinde olması senaryosuna göre koyduklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Otomotiv Tedarik Sanayi Meclis Başkanı Alper Kanca, asgari ücretle birlikte neredeyse en alttan üste kadar tüm ücretlerin değiştiğini ifade etti.

Kanca, enerji ve işçilik maliyetlerinden şöyle bahsetti: "2022’de avro kuru sadece yüzde 30 artmışken ücretlerde yüzde 100’e varan bir artış var. İhracat firmaları için inanılmaz sıkıntı. Daha önemlisi AB’de enerji maliyetleri arttığı için lehimize bir fark oluşmuştu. Ancak avantajımızı kaybettik. Geçtiğimiz haftalarda sanayiye yönelik yapılan enerji indirimleri de bu konuda yetersiz kaldı.”

Kanca, çalışanların Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını beklediğini belirterek "Çok büyük bir göç olmayacak belki ama yetkin eleman sıkıntısını artıracak bir süreliğine. Bu da sektöre baş ağrısı yapacak” dedi.

Karaca, sektörün finansmana erişim ihtiyacının arttığını belirterek şunları kaydetti: “Şu anda ihracatçının önündeki en büyük sorun işletme sermayesi ihtiyacının çok artmış olmasına karşın, finansmana ulaşılamaması. İşletme kredisine ulaşım özellikle özel bankalar aracılığı ile çok zor. Bankalarda iştah hiç yok." (Kısa Dalga)

Ekonomi