Otomotiv sektörü 'sıfır ÖTV' için harekete geçti, bakanlığa rapor sundu

Otomotiv sektörü 'sıfır ÖTV' için harekete geçti, bakanlığa rapor sundu
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), dünyada sadece Türkiye’de olan ÖTV sisteminin tamamen kaldırılması için harekete geçti. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ÖTV’nin kademeli olarak düşürülerek, 2034 yılına kadar tamamen kaldırılması için dernek olarak bir simülasyon yaptıklarını, bu çalışmayı kısa süre önce bir rapor halinde ilgili bakanlıklara sunduklarını söyledi.

ODMD’nin İstanbul’da düzenlenen kasım ayı değerlendirme toplantısında konuşan ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ÖTV sisteminin yarattığı olumsuzlukları sıralarken bu konudaki çözüm önerilerini açıkladı.

ekonomim.com'dan Aysel Yücel imzalı habere göre Türkiye’deki yüksek ÖTV’nin otomobile ulaşım zorlaştırdığına dikkat çeken Bozkurt, buna bağlı olarak iç pazar satış adetlerinin de istenilen seviyelere ulaşamadığına dikkat çekti. Bozkurt ayrıca, yüksek vergilerin yeni teknolojilere sahip araçların da Türkiye’ye gelmesinin zorlaştığını kaydetti. Bozkurt, ÖTV’nin bir anda kaldırılmasının çok gerçekçi olmayacağını dile getirerek, özetle şunları söyledi:

* "ÖTV sisteminin kademeli olarak düşürülerek, 2034 yılına kadar tamamen kaldırılması yönünde bir simülasyon yaptık” dedi. Yeni bir yol haritası çizen ODMD, bu kapsamda, “Türkiye Otomotiv Ekosistemi Gelişim Senaryoları 2023-2034” raporunu hazırladı.

* ÖTV’yi Gerçekleştirdiğimiz simülasyona göre kademeli olarak ÖTV oranlarının düşmesiyle birlikte bu rakamı sıfırlayacak bir senaryo çalışıldı. Bu 10-15 yıllık süreçte üretim yatırımı almak gibi teşviklerin hazırlanması üzerine detaylar da devreye girmeli. Böyle bir adım atmak için tam olarak doğru zamandayız ve bu geçişi doğru yönetmeliyiz.

* Bu adımlarla birlikte otomobil ve hafif ticari araç pazarının 2034’e kadar 2 milyonun üstünde bir adede ulaşma potansiyeli var. Pazarın gelişimi, Türkiye’nin dünya otomotiv ekosistemindeki yerini daha üst sıralara taşıyacak.

* Ortaya koyduğumuz senaryo ile otomotiv yol haritası oluşturularak, 2034’e kadar bin kişiye düşen otomobil sayısı, 219 adetten Doğu Avrupa ortalaması olan 365 adedin üzerine çıkarken, daha fazla marka/model üretimi mümkün olacak, otomotiv ihracatı 2 milyon adede ve 30 milyar dolar seviyelerinden 50 milyar doların üzerine çıkarma imkanı olacak."

Ekonomi