ÖTV indirimi olacak mı? Sektörün önemli ismi yanıtladı

ÖTV indirimi olacak mı? Sektörün önemli ismi yanıtladı
Otomobil fiyatlarındaki büyük artış, Türkiye'de milyonların otomobil sahibi olma hayallerini de yok etti. Otomobil fiyatlarındaki artış halen devam ederken ortaya adılan 'ÖTV güncellemesi' iddialarını yanıtlayan Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu ise, ÖTV güncellemesi beklemediklerini ve bu söylentilerin sektöre de olumsuz yansıdığı uyarısında bulundu.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. Araç almak isteyenlerin maddi kaynak sağlayamadığını söyleyen Eroldu, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konusunda da adım atılması gerektiğini ifade etti.

Eroldu, "Şimdi de müşteri var, araç almak istiyor fakat finansman sağlayamıyor. O, otomotiv sanayinin önünde ciddi bir engel olarak duruyor. Diğer taraftan ağır vasıtayı az evvel de söyledim, özellikle otobüs işinde yine benzer bir durum. Çünkü otobüs işinde kurumsal müşteriler var, talep var, ihtiyaç var fakat finansmanda sorun var" dedi.

'ÖTV SÖYLENTİLERİ PİYASAYA ZARAR VERİYOR'

ÖTV konusunda matrahın güncellenmesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Eroldu şöyle konuştu: "Fakat böyle bir değişikliğin de olacağını ben beklemiyorum ama tabii sonuçta bu söylentiler, bu konuşmalar da iç piyasaya zarar veriyor bir yerde. Çünkü bunları dikkate alarak bazı müşterilerde erteleme kararları olabiliyor. Bu mutlaka yönetmemiz gereken bir konu. Şimdi tabii ihraç pazarlarındaki bu talep daralması riskine karşılık bizim muhakkak otomotiv sanayini korumak anlamında, otomotiv sanayinin yarattığı istihdam, otomotiv sanayinin yarattığı ihracat, katma değeri korumak anlamında yukarıdaki maddelerle iç piyasanın desteklenmesi bizce son derece önemli bir yer teşkil ediyor."

Otomotiv sektörünü tedarik problemi de olduğunu aktaran Eroldu, "Özellikle bu ağır vasıta, kamyon ve otobüs tarafımızda önemli çünkü tedarik kaynaklı gecikmeler de teslimat sürelerinde sorunlara yol açabiliyor. Maalesef bu da aslında bu dönemde yönetmemiz gereken bir konu. Tabii ki özellikle ihalelere girildiği zaman ağır vasıta işlerinde, teklif vermek gittikçe zorlaşıyor artık. Siz 3-6 ay sonrasına döviz bazlı da teklif verseniz gene de oldukça zorluk içeren bir konu. Yani bu da otomotiv sanayini bugün zorlayan unsurlardan bir tanesi" diye konuştu.

'AZALMA OLACAK'

Sektörde yıl sonu tahminlerine ilişkin konuşan Eroldu, azalma beklentileri olduğunu söyledi. Geçen yılın son çeyreğine göre satışlarda artış olduğunu söyleyen Eroldu şöyle devam etti: "Biz aslında ocak-mayıs-ekim benzer tahminlerdeyiz. Son mayıs ayındaki tahminimize göre bir miktar üyelerimizden gelen bilgiye göre bir miktar azalma olacağı yönünde beklentimiz mevcut. Bizim 1 milyon 70 bin adet ile 1 milyon 140 bin adet arası ihracat öngörümüz vardı. Sizlerle son toplantıda paylamıştık. Şimdi onları 40’ar bin, 30’ar bin tane azaltıyoruz ama yine de şuna dikkati çekmek istiyorum, baktığımız zaman yine geçen seneye göre yüzde 11 ile yüzde 17 arasında bir artış gösteriyor ki ilk 9 ayda da ihracatta iki buçukluk artışımız var. Bu demek ki son çeyrekte bulunurluğun ve ihracatın daha fazla olacağı göstergesi."

Otomobil