Oxford Üniversitesi, Musk'ın 1 milyon sterlin bağışladığı enstitüyü kapattı

Oxford Üniversitesi, Musk'ın 1 milyon sterlin bağışladığı enstitüyü kapattı
Oxford Üniversitesi, yapay zekânın uzun vadede insanlığın yerini alma tehdidiyle ilgili yazılarıyla bilinen ve en iyi küresel düşünürler listelerine giren İsveç doğumlu filozof olan Nick Bostrom tarafından yönetilen 19 yıllık İnsanlığın Geleceği Enstitüsü'nü (Future of Humanity) kapattı.

SpaceX'in sahibi Elon Musk, 2015 yılında yapay zekâ tehdidini araştırmak üzere kardeş bir kuruluş aracılığıyla enstitüye 1 milyon sterlin bağışlamıştı.

Nick Bostrom, Guardian'a yaptığı açıklamada, enstitünün kapatılmasının ardından Oxford'daki görevinden istifa ettiğini söyledi. Bostrom, "siyahların beyazlardan daha aptal olduğunu" iddia ettiği ve ırkçı bir kelime kullandığı onlarca yıllık bir e-postanın ortaya çıkmasının ardından geçen yıl bir özür yayımlamıştı.

Future of Humanity'nin internet sitesinde yer alan bir açıklamada, Oxford'un 2020'de bağış toplama ve işe alımları dondurduğu ve 2023'ün sonlarında felsefe fakültesinin enstitüde kalan personelin sözleşmelerini yenilememe kararı aldığı iddia edildi.

Nick Bostrom kimdir?

Nick Bostrom 10 Mart 1973 de İsveç’te doğmuştur. Oxford University’de felsefe profesörüdür. İnsanlığın geleceği gibi fütüristik konularda çalışmalar yapmaktadır (varoluşsal risk (existential risk), insan geliştirmenin ahlaki boyutu, simülasyon argümanı (simulation argument), gelecek teknolojilerinin sonuçları, bilimsel yöntembilim(metodoloji)). Yaklaşık 200 eser yayınlamıştır.

Teknolojinin insan zihinlerinin bilgisayarlara yüklenebileceğini, her hatıramızı gelecek kuşaklar için saklamanın ve insanların düşünme hızlarını daha hızlı programlar yükleyerek hızlanabileceğini, insanlığın teknoloji ile kendisini geliştirebileceğine ve bunun sonunda posthuman seviyesine de bu sayede ulaşılabileceğine inanan düşün insanıdır. (Kısa Dalga)

Dünya