Oxford Üniversitesi’nin Dünya Kupası tahminleri ne kadar tuttu?

Oxford Üniversitesi’nin Dünya Kupası tahminleri ne kadar tuttu?
Oxford’un matematiksel analize dayalı Dünya Kupası tahminleri yüzde 75 isabetli çıktı.

Oxford Üniversitesi'nin matematik bölümü, Dünya Kupası başlamadan önce yayınladığı bir çalışma ile hangi takımların gruplardan çıkacaklarını, son 16, çeyrek ve yarı finallerin sonuçlarını ve şampiyonu tahmin etmişti. Çalışma, grup aşamalarının bir milyon kez simüle edilmesiyle yapılmıştı.
Oxford Üniversitesi’nin matemakiksel analizlere dayalı tahminlere göre Çeyrek final maçları ve kazanma olasılıkları şöyleydi:

İngiltere (yüzde 44.3) - Fransa (yüzde 55.7)
Belçika (yüzde 50.9) - Portekiz (yüzde 49.1)
Hollanda (yüzde 43.5) - Arjantin (yüzde 56.5)
İspanya (yüzde 41.5) - Brezilya (yüzde 58.5)
Katar’daki Dünya Kupası’nda çeyrek final eşleşmeleri ise şöyle oldu:
Hırvatistan-Brezilya
Hollanda-Arjantin
Fas-Portekiz
İngiltere Fransa

Oxford, bu tahminlerle Hollanda-Arjantin ve İngiltere-Fransa çeyrek final maçlarını bildi. Ayrıca Brezilya ve Portekiz’in de çeyrek finale yükseleceğini doğru tahmin eden Oxford, Belçika ve İspanya’nın eleneceğini ise öngöremedi. Fas ve Hırvatistan’ın sürpriz çıkışlarına rağmen Oxford, çeyrek finaldeki 8 takımdan 6’sını doğru öngörmüş oldu. Bu da tahminlerde yüzde 75 isabet anlamına geliyor.

Oxford’un yarı final tahminleri ise şöyleydi:
Arjantin (yüzde 48.4) - Brezilya (yüzde 51.6)
Fransa (yüzde 48.9) - Belçika (yüzde 51.1)
Oxford’un matematiksel analizindeki Brezilya-Belçika final tahmini ise Belçika’nın gruplarda elenmesi nedeniyle çöktü. Oxford’un yöntemi ile çeyrek finaldeki kazanma olasılıklarına göre yapılacak bir tahmin ise final için en güçlü olasılığın Fransa - Brezilya olduğunu gösteriyor.

Spor