Ekonomi yazarı Ozan Gündoğdu: Altın böyle dönemleri çok sever, TL riskli

Ekonomi yazarı Ozan Gündoğdu: Altın böyle dönemleri çok sever, TL riskli
Ekonomi yazarı Ozan Gündoğdu önümüzdeki dönemde TL mevduat faizinin enflasyonu karşılamayacağını belirterek altın ve türevi yatırım araçlarını işaret etti.

Ekonomi Gazetecisi Ozan Gündoğdu Kısa Dalga Podcast'te katıldığı Parantez programında özel önümüzdeki ekonomik süreçte en mantıklı yatırım araçlarına dair konuştu.

Gündoğdu, 'mevduat faizlerini enflasyona karşı korumalı olmadığı, Türk Lirası hariç seçeneklerin değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

''Enflasyonu çözemeyecekler''

Gündoğdu şöyle dedi: "Yıl sonu enflasyonu yüzde 36 söylemi büyük bir yalan. Dolayısıyla mevcut mevduat faizi sizi enflasyona karşı yani çok korumayacaktır. Belli ki ekonomi yönetiminin başındaki isimler enflasyonu çözemeyecekler. Buradan yola çıkarak Türk lirası dışındaki seçenekler daha rasyonel hale geliyor. Bu durumda 2024'de 8,5 milyar insanın 4,5 milyarı seçime gidecek ve bu çok ciddi bir jeopolitik değişim rüzgarı anlamına geliyor.

Bu aynı zamanda risklerin de yüksek olduğu dönem oluyor. Altın böyle dönemleri çok sever. Hele ki, FED yılın ikinci yarısında güçlü dolar politikasından vazgeçerse altın iyice değerlenecektir. Bu sebeple altın ve türevi yatırım araçları denenmeli.

''Dünyada en çok kripto yatırımcısı olan ülke Türkiye''

Gündoğdu'ya göre kripto para ve bitcoin ise riskli yatırım araçları:

"Dünyada en çok kripto para yatırımcısı olan nüfusa oranla ülke Türkiye. Bunun çok açık bir nedeni var, enflasyon. Çünkü insanlar bir biçimiyle yüzde 70'e varmış enflasyon karşısında kendi paralarını nasıl koruyacaklar? Yüzde 70'ten fazla değerlenme ihtimali olan kanallar arıyorlar. Çok da tehlikelidir.

Bitcoin ve kripto para gece uyutmaz insanı. Normalde borsa saat 18:00'da kapanıyor. Tamam, geçmiş olsun. Borsa yatırım yaptıysan akşam yemeğini rahat yersin.

Fakat bitcoin öyle değil. Akşam uyandırır, ne olmuş diye baktırır, öğle yatırır. Dolayısıyla psikolojini de alt üst eden bir iştir.
Bu nedenle finansal olarak mantıklı olan şeyler sizin hayatınıza uyum sağlamayabilir. Mesela 75 yaşında olduğumu düşünelim. Geride çocuklarıma bir miras bırakacağımı varsayalım. Mesela kripto para yatırımcılığı hiç mantıklı olmasa gerek ya böyle bir durumda." (Kısa Dalga)

Ekonomi