Özel sektör 2021'de yurtdışından 169,4 milyar dolar borçlandı

Özel sektör 2021'de yurtdışından 169,4 milyar dolar borçlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; özel sektörün 2021 yılında yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 3,6 milyar doları azalarak 169,4 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; özel sektörün 2021 yılında yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 3,6 milyar doları azalarak 169,4 milyar dolar oldu.

TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini yayınladı. Buna göre; özel sektörün uzun ve kısa vadeli yurt dışı borçları azaldı.

UZUN VE KISA VADELİ KREDİ BORCU AZALDI

TCMB’nin açıkladığı verilere göre; özel sektörün yurt dışından temin ettiği krediler vadeye göre incelendiğinde, 2020 yıl sonuna göre, uzun vadeli kredi borcu 1,8 milyar doları azalarak 161,6 milyar dolar; kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 1,8 milyar dolar azalarak 7,8 milyar dolar oldu.

TAHVİL İHRACI BİÇİMİNDEKİ BORÇLANMALAR AZALDI

Borçluya göre dağılıma bakıldığında; uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 3,2 milyar dolar azaldı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1,6 milyar dolar azalışla 20,0 milyar dolar oldu. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,0 milyar dolar azaldı, tahvil stoku da 506 milyon dolar gerileyerek 1,8 milyar dolar oldu.

FİNANSAL OLMAYAN KURULUŞLARIN KREDİ BİÇİMİNDEKİ BORÇLANMALARI ARTTI

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,7 milyar dolar arttı. Tahvil stoku ise 2,5 milyar dolar artarak 10,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,5 milyar dolar azalışla 5,0 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 209 milyon dolar azalışla 0,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

TAHVİL HARİÇ ÖZEL ALACAKLILARA OLAN BORÇ, BİR ÖNCEKİ YIL SONUNA GÖRE AZALDI

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde; uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, aralık sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 2,8 milyar dolar azalarak 105,8 milyar dolar oldu. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 1,9 milyar dolar azalarak 7,4 milyar dolar olarak hesaplandı.

DÖVİZ BAZINDA UZUN VADELİ KREDİ BORCU EN FAZLA DOLARDA

Döviz kompozisyonuna bakıldığında; 161,6 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 63,0'ının dolar, yüzde 33,5’inin euro, yüzde 1,7’sinin Türk lirası ve yüzde 1,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 7,8 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 37,8’inin dolar, yüzde 37,7’sinin euro, yüzde 19,7’sinin Türk lirası ve yüzde 4,8’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu kayıtları geçti.

DOLAR TUTARINDAKİ UZUN VADELİ EN FAZLA KREDİ BORCU FİNANSAL KURULUŞLARDA   

Sektör dağılımı incelendiğinde; aralık sonu itibarıyla 161,6 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 40,0’ını, finansal kuruluşların yüzde 60,0’ını ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturuyor. Aynı dönemde, 7,8 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 83,8’ini finansal kuruluşların, yüzde 16,2’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI TOPLAM KREDİ BORCU TOPLAM 42,5 MİLYAR DOLAR TUTARINDA

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, aralık sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 42,5 milyar dolar tutarında olduğu belirlendi. (ANKA)

Gündem