Özgür Özel, soru önergelerine özensiz yanıt veren bakanları Şentop'a şikayet etti

Özgür Özel, soru önergelerine özensiz yanıt veren bakanları Şentop'a şikayet etti
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekillerinin verdiği soru önergelerine ‘içeriksiz ve çalakalem’ yanıtlar gönderen bakanları TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a şikayet etti. Özel, 1147 adet soru önergesini özensiz ve içeriksiz yanıtlarıyla birlikte gönderdiği Şentop’tan, Meclis’in saygınlığı ve itibarını zedeleyen bu önergeleri ilgili bakanlıklara iade etmesini ve bakanları uyarmasını talep etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a gönderdiği yazıda, soru önergelerinin parlamentonun en etkili bilgi edinme ve denetleme yöntemlerinden biri olduğunu, Anayasa ve İçtüzük’te yeri olduğunu anımsattı. Özel, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 22’nci yasama döneminde süresi içinde soru önergesi yanıtlama oranı yüzde 62,60 olarak kayıtlara geçmiş olmasına karşın, bu oran gitgide azalmış ve yürütme organınca yasama organının denetleme ve bilgi edinme yetkilerinin en önemlisi fiilen işlevsiz hale getirilmiştir" dedi.

Özel şöyle devam etti: "1 Haziran 2022 itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 64 bin 942 adet yazılı soru önergesinden anayasal süresi içinden yanıtlananların oranı yalnızca yüzde 12,04’tür.

27’nci yasama dönemi boyunca 7 bakan ve bakanlık görevi sona ermiş iki ismin, süresi içinde soru önergesi yanıtlama oranı yüzde 3’ün altındadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, henüz anayasal süresi içinde soru önergesi yanıtlamamış, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise kendisine iletilen soru önergelerinin yalnızca yüzde 0,3’ünü süresi içinde yanıtlamıştır."

Özellikle İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı’nın önergelere sorulardan bağımsız olarak ilgili mevzuatı içeren kopyala-yapıştır biçiminde yanıtlar verdiğini belirten Özel, 1147 önergeyi ilgisiz ve içeriksiz yanıtlarıyla birlikte Şentop’a gönderdi. Özel," Bu yanıtlarla Meclis’in saygınlığına gölge düşmektedir" dedi. (ANKA)

Politika