Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na ‘partiyi devretme’ yanıtı: Şehzademiz nerede şimdi, hangi kafeste?

Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na ‘partiyi devretme’ yanıtı: Şehzademiz nerede şimdi, hangi kafeste?
CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Partiyi bilgili, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim” sözlerini Osmanlı’daki “kafes uygulamasını” hatırlatarak eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Partiyi bilgili, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim” sözlerine CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel’den yanıt geldi. Özel, “babadan oğula” yönetime gönderme yaparak, "Şehzademiz nerede şimdi, hangi kafeste?" diye sordu.

Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan Özel, CHP’nin yenilgi aldığı seçimlerden sonrasında Kılıçdaroğlu'nun “Yeniden aday olmayacağım” demesini beklediğini söyledi.

Özel, "Gördüm ki, sayın genel başkanımız hiçbir şey olmamış gibi devam edeceğini söylüyordu, yerel seçim önemli diyordu. Ben o gün ‘Artık devam edemeyeceğim’ dedim. Değişimin lidere ihtiyacı oldu. Dört saat kendimle kaldım ve karar verdim. ‘Eğer bugün kimse çıkmazsa partili partiden umudunu kesecek dedim ve Eylül ayının ilk haftasında adaylığımı açıklamaya karar verdim" diye konuştu.

Osmanlı göndermesi

Özel, Kılıçdaroğlu’nun "Partiyi bilgili, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim” sözlerine ise şöyle yanıt verdi:

"Görünür olmayan bizim bilmediğimiz birinden bahsediyor. Bu kişi nerede? Hangi görevlerde sınanmış? Yarın partinin başına geldiğinde ne yapacağı nereden belli? Bakın bu bana ne hatırlattı: Saltanatın kaldırılmasıyla ortadan kalkan bir durumdan bahsedeceğim. Fatih Sultan Mehmet kardeş katlini uygun gördüğünden beri Osmanlı'da bir kafes uygulaması var. Sarayda haremin yanında, tahta geçmesi muhtemel şehzadeler kafeste tutuluyor. Bazen padişah çok uzun yaşayınca bekleyen şehzadenin yaşlanıp öldüğü oluyor. Kafeste delirenler var. Onu bir tek padişah biliyor. Bu uygulamayı görünce dedim ki ‘Şehzademiz nerede şimdi, hangi kafeste.’”

“Ertesi gün istifa ederim”

Öte yandan, Özgür Özel, gazeteci Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada ise Genel Başkan olması durumunda partisini bir dahaki genel seçimlerde iktidara getirememesi halinde ertesi gün istifa edeceğini söyledi.

Özel, bir sonraki genel seçimlerin en geç 2028 yılında yapılacağını hatırlatarak, "İlk seçimde AKP yerine CHP'yi aktarma yapamazsak, genel başkanlığı bırakırım. Ama ben kazanamayacağımız ihtimalini göremiyorum. Belki kazansak bile bırakırım, bu benim finalim olur. Büyük bir heyecan, umut duyuyorum. Umudu örgütlemede başarılı bir insanım. Tabanımız buna çok müsait ve bunu hak ediyorlar. Ama ben ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer adayımızı cumhurbaşkanı yapmadıysak ve iktidara partimizi getirmediysek ertesi gün istifa ederim. Ama biz bu değişimi gerçekleştirirsek, bir sene öncesinde kazandığımızı herkes görecek" diye konuştu.

“Diyarbakır'da ‘değişim yoksa oy vermeyeceğiz’ diyorlar”

Özel, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ikinci turda Zafer Partisi ile iş birliği yapmasını da eleştirerek, "CHP'nin şu anki durumuyla iki ittifak potansiyelinde sıfırlama var. Bir, eski ittifak ortaklarımızla. İki, toplumsal ittifak. Buradan kastım Kürt seçmen. Ben Kemal Bey'e, Soylu'dan kurtulacağım diye oy verdim meğer Zafer Partisi'ne oy veriyormuşum diyor. Bu kırgınlığı aşmanın yolu o imzayı atan liderin değişmesi. Diyarbakır'da ‘aman Özgür Başkan değişim yoksa oy vermeyeceğiz’ diyorlar" ifadelerini kullandı.

"Ekrem Bey ve Mansur Bey ile aramız iyi"

Özel, belediye başkanlarıyla arasının iyi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ekrem Bey ile aramız iyi. CHP'de partiyi seven herkesle bir iletişimimiz var, sağlıklı bir iletişimimiz var ve her geçen gün iyiye gidiyoruz. Mansur Bey ile de sıcak bir ilişkimiz var. Ben Mansur Bey'in Genel Başkan'a imza vermiş olmasını da yadırgamam. Aramızda Mansur Bey ile de kötü bir ilişki yok. Hiçbir büyükşehir belediye başkanımızla kötü bir ilişkim yok. Ben partinin evladıyım. Hepsinin sevdiği biriyim. Bundan sonraki süreçte şöyle olacak. Kurultay salonuna 43-44 il başkanı ile gireceğim, 81 il başkanı ile çıkacağım. Partinin terk edilmiş geleneklerini geri kazandıracağım. Partiyi il başkanlarıyla, ilçe başkanlarıyla, örgütümüzle yöneteceğiz. Kaç belediye başkanı ile girersem gireyim hepsiyle kol kola çıkacağım." (Kısa Dalga)

Politika