Pakistan'da kadın cinayeti: Kuzenleriyle zorla evlendirilen iki kardeş öldürüldü

Pakistan'da kadın cinayeti: Kuzenleriyle zorla evlendirilen iki kardeş öldürüldü
İspanya'da çifte vatandaş olarak yaşayan Pakistanlı kardeşler Aneesa ve Arooj Abbas, zorla evlendirildikleri kuzenleri için vize almayı reddedip boşanmak isteyince öldürüldü. Polis, aynı aileden altı erkeği tutukladı.

Pakistan, çifte vatandaşlığı bulunan ve İspanya'da yaşamalarına rağmen kuzenleriyle zorla evlendirilen iki kardeşin aile üyeleri tarafından öldürülmesini konuşuyor. Kandırılarak Pakistan'a döndürülen 24 yaşındaki Aneesa Abbas ve 21 yaşındaki Arooj Abbas, bir gün sonra boğularak ve silahla vurularak öldürüldü. Polis, iki kadının eşleri, amcaları ve ağabeyleri dahil, aynı aileden altı erkeği tutukladı.

The Guardian'ın haberine göre, iki kardeş İspanya'da yaşamalarına rağmen geçtiğimiz sene Pakistan'daki kuzenleri Hassan Aurengzheb ve Atiq Hanif’le evlendirildi. Ancak Aneesa ve Arooj, İspanya'da yaşamaya devam etti.

'BOŞANMAK İSTEDİKLERİNİ SÖYLEDİLER'

Aile, eş vizesinin alınması için iki kardeşi kandırarak anneleriyle birlikte Pakistan'ın Gujarat kentine getirdi. Burada kardeşlere, eşlerinin Avrupa'ya seyahat edebilmek adına eş vizesi almalarına yardım etmeleri için baskı yapıldığı düşünülüyor. Aneesa ve Arooj'un, yardımı reddettiği ve İspanya'da yeniden evlenebilmek için boşanmak istedikleri belirtiliyor.

İTİRAF ETTİLER

Kardeşlerin cuma günü öldürüldüğü belirtilirken, soruşturmayı yürüten polis memuru Muhammed Akhtar "Yapılan incelemeler her iki kardeşin de ‘namus’ adına öldürüldüğünü doğruladı" dedi. Polis açıklamasına göre, cinayetler nedeniyle kadınların kocaları ve aynı zamanda kuzenleri de olan Hassan Aurengzheb ve Atiq Hanif, amcaları Hanif Goga ve erkek kardeşleri Shehryar Abbas tutuklandı. Aile üyelerinin cinayetleri itiraf ettiği açıklanırken, iki başka erkek daha tutuklandı.

İnsan hakları aktivisti Samar Minallah, "Temel insan haklarına değer verilen başka bir kültürde yetişmiş masum kızların öldürüldüğü, kendi aileleri tarafından nesne olarak görüldükleri bir diğer vahşi cinayet" dedi.

BİR YILDA 470 KADIN CİNAYETİ

Ataerkil toplum yapısının devam ettiği Pakistan'da, kadın cinayetlerinin faillerinin serbest kalmasının önünü açan yasal boşluklar 2016’da kapatılmıştı. Ancak hâlâ yüzlerce kadın aile üyeleri tarafından öldürülüyor. Bağımsız bir haklar grubu olan Pakistan İnsan Hakları Komisyonu'na göre, ülkede geçen yıl 470’ten fazla ‘namus cinayeti' işlendi.

'VİZE EVLİLİKLERİ' YAYGIN

Öte yandan, çifte vatandaşlığa sahip insanların, Avrupa vizesini güvence altına almak için kuzenleriyle evlenmeye zorlanması Pakistan’da çok yaygın bir durum. İngiltere hükümetinin 2020'de zorla evlendirme konusunda yayımladığı rapor, bu durumu ortaya koymuştu. Zorla evlendirilen kişilerin incelendiği raporda, vakaların yaklaşık yüzde 40'ında İngiliz vatandaşlarının istekleri dışında evlenmek üzere Pakistan'a götürüldüğü saptanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya