Pakistan'da sel Dünya Mirası Listesi'ndeki 4 bin 500 yıllık duvarları yıktı

Pakistan'da sel Dünya Mirası Listesi'ndeki 4 bin 500 yıllık duvarları yıktı
Pakistan'da etkili olan muson yağmurları nedeniyle, Dünya Mirası Listesi'ndeki Mohenjo-daro'da bulunan 4 bin 500 yıllık duvarların bir kısmı çöktü.

Pakistan'ın Sind eyaletinin güneyinde, İndus Nehri yakınlarında yer alan Dünya Mirası Listesi'ndeki Mohenjo-daro kalıntıları muson yağmurlarından etkilendi.

Alanın sorumlusu Ahsan Abbasi, rekor seviyedeki yağışların etkisine dikkat çekerek, "Muson yağmurları nedeniyle, neredeyse 5 bin yıl önce inşa edilen birkaç büyük duvar yıkıldı" dedi.

Abbasi, arkeologların eşliğinde onarım çalışmalarına başlandığını belirtti, zararın maddi boyutuna ilişkin ise detay vermedi.

1922 yılında keşfedilen Mohenjo-daro, Güney Asya'daki en iyi korunmuş kalıntılar arasında gösteriliyor ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Pakistan’da 14 Haziran’dan bu yana etkili olan muson yağmurları sonrası meydana gelen sel felaketi nedeniyle 1300’ten fazla kişi hayatını kaybetmiş, 1000’den fazla kişi de yaralanmıştı. Sel, ülkede ağır tahribata yol açarken, felaketten etkilenen binlerce insan yerinden olmak zorunda kaldı.

Dünya