Pakistan’da trans bireyler için ilk medrese açıldı

Pakistan’da trans bireyler için ilk medrese açıldı
Pakistan’ın trans bireyler için ilk medresesi, başkent İslamabad’da iki sınıflı bir binada açıldı.





Pakistan’ın trans bireyler için ilk medresesi, başkent İslamabad’da iki sınıflı bir binada açıldı. Kendisi de trans birey olan Rani Han (34) medresede öğrencilere Kuran’la ilgili derslerin yanı sıra biçki dikiş gibi para kazanmalarına yönelik derslerinde verildiğini söyledi.

El Cezire’nin haberine göre, Han, “Ailelerin çoğu çocuklarını kabul etmiyor. Onları evden atıyor ve onlar da yanlış işler yapıyorlar. Bir zamanlar ben de onlardan biriydim” dedi. 13 yaşında ailesinin kendisini evden attığını ve sokaklarda dilenmek zorunda kaldığını söyleyen Han, 17 yaşında bir gruba katıldığını, düğünlerde ve diğer kutlamalarda dans ettiklerini belirtti.

Bir gün rüyasında, ölen bir trans arkadaşının ve birlikte dans ettiği arkadaşlarının kendileri için bir şeyler yapmasını istediğini belirten Han, bunun üzerine evinde Kuran okuduğunu ve dini derslere katıldığını sonra da bu iki derslikli medreseyi açtığını anlattı. Kendi tasarrufları ile açtığı medresenin hükümetten yardı almadığını, bazı kişilerin kendilerini bağışlarla desteklediğini belirten Han, bazı yetkililerin öğrencilere iş bulma sözü verdiğini söyledi.

Bangladeş’te de açılmıştı

19 yaşındaki öğrencilerden Simran Han, “Kuran okumak kalbime huzur veriyor. Tümüyle hakaretlerle dolu bir hayattansa, bu daha iyi” diyor.

Pakistan Meclisi 2018’de kabul ettiği bir yasa ile trans bireyleri tanımış ve oy verme ve resmi belgelerde kendi cinsiyetlerini seçme özgürlüğü gibi haklar vermişti.

Buna rağmen trans bireyler toplum dışına itilmiş halde yaşıyorlar ve dilenmek, dans etmek ve fahişelik yapmak zorunda kalıyorlar. İslamabad Komiser Yardımcısı Hamza Şefkat ise medresenin trans bireylerin toplumla bütünleşmesine yardımcı olacağını belirterek, “Bu modeli diğer şehirlerde de uygularsak, işlerin iyiye gideceği konusunda umutluyum” dedi.

Dünya’nın ilk trans medresesi Bangladeş’in başkenti Dakka’da da geçen yıl açılmış, Pakistan’ın en büyük kenti Karaçi’de ise Hrıstiyan bir grup trans kendi kiliselerini kurmuştu.

200 milyonluk Pakistan’da 2017’de yapılan nüfus sayımında trans bireylerin sayısı 10 bin kadar olarak belirlenirken, trans insan hakları grupları sayılarının 300 binin üstünde olduğunu ileri sürüyor.

Sami Oğuz / Ajans Bizim




Yaşam