Pakistan'da yeni başbakan seçildi

Pakistan'da yeni başbakan seçildi
Pakistan'da güvensizlik oylamasıyla başbakanlık görevinden alınan İmran Han'ın yerine, muhalefet lideri Şahbaz Şerif seçildi.

Pakistan'da parlamento çoğunluğunu kaybetmesi sonrası güvensizlik oylamasıyla başbakanlık görevi son bulan İmran Han'ın halefi belli. Pakistan parlamentosunda yapılan oylamada, yolsuzluktan hüküm giymiş eski başbakan Nawaz Şerif'in kardeşi ve muhalefet lideri olan Şahbaz Şerif yeni başbakan seçildi.

70 yaşındaki Şerif'in başbakan seçilmesiyle, ülkede bir haftadır süren anayasal kriz de son bulmuş oldu.

Şahbaz Şerif'in Pakistan'da bir siyasetçiden çok etkili bir yönetici olarak görüldüğü, 220 milyonluk nükleer güç sahibi ülkede geleneksel olarak dış politikayı kontrol eden orduyla, abisi Nawz Şerif'in aksine iyi geçindiği belirtiliyor.

HAN'IN PARTİSİNDEN VEKİLLER İSTİFA ETTİ

Bu oylama öncesinde, İmran Han'ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nin (PTI) milletvekilleri toplu olarak istifa etti. Dün gece de, başta İslamabad ve Karaçi olmak üzere, İmran Han'ın destekçileri protesto gösterileri için sokağa döküldü.

İmran Han, güvensizlik oylamasıyla görevden alınması bir 'Amerikan komplosu' olarak nitelemiş ve süreci tersine çevirmeye çalışmıştı. Han'ın oylama yapılmaması için orduyu da sıkıyönetim ilan etmeye zorladığı iddia edilirken, Pakistan Anayasa Mahkemesi güvensizlik oylamasını yasal bir süreç olduğuna hükmetmişti. Han, cumartesi gece yarısı düzenlenen oylamayı kaybederek, tarihi darbelerle dolu olan Pakistan'da meclis yoluyla görevden alınan ilk başbakan olmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya