Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han: Salman Rüşdi'ye yönelik saldırı meşrulaştırılamaz

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han: Salman Rüşdi'ye yönelik saldırı meşrulaştırılamaz
Yazar Salman Rüşdi'nin uğradığı saldırı konusunda nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkenin lideri sessiz kalırken, Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'dan tepki geldi.

Booker Ödüllü yazar Salman Rüşdi'nin uğradığı bıçaklı saldırı konusunda nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkenin lideri sessiz kalırken, Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'dan dikkat çekici bir çıkış geldi. Han, "Şeytan Ayetleri kitabının yarattığı öfkeyi anladığını ama Rüşdi'ye yönelik saldırının meşrulaştırılamayacağını" söyledi.

The Guardian gazetesine konuşan Han, Rüşdi'nin New York'ta ağır yaralandığı saldırıyla ilgili ne düşündüğüne dair soruya "Korkunç olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

Han, Müslüman bir aileden geldiği için Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle kendisine yönelen öfkeyi anladığını da savunarak, "Kalbimizde yaşayan bir peygambere duyulan sevgiyi, saygıyı ve hürmeti biliyor. Bunu biliyordu. Dolayısıyla öfkeyi anlatım ama yaşananları meşrulaştıramazsınız" ifadelerini kullandı.

Nisan ayında parlamento çoğunluğunu kaybeden Han, 10 yıl önce Hindistan'da düzenlenecek bir konferanstan, Salman Rüşdi'nin de katılacağını öğrendikten sonra çekilmişti. Pakistan Başbakanlığı döneminde popülist politikalar izleyen Han, Rüşdi'yi kamuoyu önünde de eleştirmişti. (Kısa Dalga)

Dünya