Panama Belgeleri davasında beraat kararı

Panama Belgeleri davasında beraat kararı
Panama Mahkemesi, kara para aklama suçlamasıyla yargılanan 28 kişinin beraatına hükmetti.

Kısa Dalga - 'Panama Belgeleri'nde adı geçen ve 'para aklama' iddiasıyla yargılanan 28 sanık hakkındaki suçlamalar düşürüldü. Euronews'teki habere göre aklanan arasında skandalın odağındaki Mossack-Fonseca Hukuk Bürosu'nun kurucuları Jurgen Mossack ile 8 Mayıs 2024'te hayatını kaybeden Ramon Fonseca da vardı.

Nisan ayındaki ilk duruşmada Panama Savcılığı, o dönem hayatta olan Ramon Fonseca ve Jurgen Mossack ikilisi için mahkemeden 12 yıl hapis cezası talep etmişti. Mossack ve Fonseca ise iddianamede yer alan detayları tümden reddetmişti.

Panama Belgeleri nedir?

'Panama Belgeleri', 1970'den 2016'ya dek, 214.000'den fazla offshore kuruluşun mali bilgilerinin yer aldığı, 2,6 terabayt büyüklüğünde 11,5 milyon belgenin bulunduğu, Lionel Messi dahil onlarca ismin bulunduğu bir dosyaydı ve Mossack-Fonseca Hukuk Bürosu'ndan sızdırıldı.

Belgeler, 2015'te ABD merkezli Uluslararası Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) ve Alman Süddeutsche Zeitung'a teslim edildi. Basın çalışanlarının aylarca süren ortak uğraşları sonucunda "Panama Belgeleri" dosyası Nisan 2016'da kamuoyu ile paylaşıldı.

Listede o dönem İspanya La Liga ekibi Barcelona'da oynayan Arjantinli Lionel Messi, İzlanda'nın eski başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson, Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif gibi spordan siyaset dünyasına yüzlerce isim vardı.

Olayın dünya çapında yankılanması üzerine Panama'daki offshore bankacılık sistemi büyük bir darbe aldı. Netflix de, Meryl Streep, Gary Oldman ve Antonio Banderas'ın başrollerini paylaştığı "The Laundromat" filminde "Panama Belgeleri" skandalını beyaz perdeye taşıdı. (Dış Haberler)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya