Papa Francis: Hristiyanların sömürgeci zihniyete verdiği destekten ötürü özür dilerim

Papa Francis: Hristiyanların sömürgeci zihniyete verdiği destekten ötürü özür dilerim
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, "tövbe haccı" olarak tanımladığı Kanada ziyaretinde Hristiyanların dönemin genel 'sömürgeci zihniyetine' verdiği destekten ötürü özür diledi.

Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francis, Kanada'daki yatılı kilise okullarında yerli ailelerin çocuklarına yönelik istismar ve kötü muamelenin yanı sıra Hristiyanların dönemin genel 'sömürgeci zihniyetine' verdiği destekten ötürü özür diledi. Papa Francis, "Bu içler acısı kötülük karşısında Kilise, Tanrı'nın önünde diz çökmekte ve çocuklarının günahları için af dilemektedir" dedi.

euronews Türkçe'nin aktardığına göre Kanada ziyaretini "tövbe haccı" olarak tanımlayan Papa, gezisinin ilk durağı olan Edmonton kentinde, yerli halkların liderleri, yatılı kilise okullarından sağ kurtulan mağdurlar ve siyasilerle halka açık bir etkinliğe katıldı. Papa Francis, burada yaptığı konuşmada, "Yerli halklara karşı bu kadar çok Hristiyan tarafından işlenen kötülük için alçak gönüllülükle af diliyorum" dedi.

Papa'nın bu sözleri, alanda bulunan yerlilerce uzun süre alkışlandı. Ruhani liderin özrü, "tarihi bir af dileme" olarak değerlendirildi. Ayrıca zorla kültürel asimilasyonu "içler acısı bir kötülük" ve "feci bir hata" olarak nitelendirdi.

'AF DİLEMEK SADECE İLK ADIM VE BAŞLANGIÇ NOKTASI'

Kanada'daki yatılı kilise okullarında, yerlilere yönelik "yıkıcı" politikada iş birlikçi Katolik Kilisesi üyeleri adına özür dileyen Papa, Hristiyan toplumuna, zorla asimilasyonların yerlilerin kültürlerini yok ettiğini, ailelerini parçaladığını ve hala hissedilen şekillerde marjinalleştirdiğini söyledi.

Papa, Kanada'nın en büyük yatılı kilise okullarından eski Ermineskin Yatılı Kilise Okulu'nu işaret ederek, "Burada, acı hatıralarla bağlantılı olarak, bir hac olarak düşündüğüm şeye başlamak istiyorum. Bu bir tövbe haccı" diye konuştu.

Konuşmasında defalarca özür ve af dileyen Papa, kilisenin birçok üyesi tarafından desteklenen ve yatılı okulların "feci hatası" ile "acıklı kötülüğünü" yansıtan geçmişin eylemleri için de üzgün olduğunu ifade etti.

Yatılı okullardan geri dönmeyen çocukların anılarının onda "acı, öfke ve utanç" duygusu bıraktığını söyleyen Papa Francis, misyonerlerin "acımasız" eylemleri için daha önceki özrünün ötesine geçerek af diledi.

Papa konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Birçoğunuz ve temsilcileriniz, af dilemenin, meselenin sonu olmadığını dile getirdi. Tamamen katılıyorum, bu sadece ilk adım ve başlangıç noktası. Ayrıca geçmişe bakarak af dilemek ve zararı onarmak için hiçbir çaba gösterilmediğinin de farkındayım. Geleceğe bakarak bu tür durumların yaşanmasını önleyebilecek bir kültür yaratmak için hiçbir çabadan kaçınılmaması bu sürecin önemli bir parçasıdır".

HABERİN TAMAMI

Gündem