Paris'te bir İstanbul filmi: 'Ayna Ayna'

Paris'te bir İstanbul filmi: 'Ayna Ayna'
Antalya, İstanbul, İzmir ve Engelsiz Filmler festivallerinde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu dahil çok sayıda ödül kazanan film "Ayna Ayna" Paris'in köklü sanat repertuarı sinemalarından Saint Andre des Arts'ta gösterildi.

Yönetmenliğini Belmin Söylemez'in yaptığı, başrollerinde Laçin Ceylan, Manolya Maya, Şenay Aydın ve Cengiz Orhonlu'nun yer aldığı "Ayna Ayna" 21.Paris Türkiye Filmleri Festivali'nde Fransa prömiyerini yaptı.

Antalya, İstanbul, İzmir ve Engelsiz Filmler festivallerinde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu dahil çok sayıda ödül kazanan film Fransızca ismi "Miroir Miroir" ile Paris'in köklü sanat repertuarı sinemalarından Saint Andre des Arts'ta gösterildi.

Yönetmen Belmin Söylemez gösterimin ardından moderatör Tuğçe Oklay ve çevirmen Emine Meyrem'in yönettiği söyleşide seyircilerin sorularını yanıtladı. Merak edilen konular arasında İstanbul'un çok az gösterilen yerlerini kullanma tercihi, kadınların karanlık tekinsiz sokaklarda yürümelerinin anlamı, Frida karakterinin nasıl oluştuğu ve neyi temsil ettiği, tiyatronun bir dayanışma alanını, güven veren bir zemini temsil etmesi vardı.

Belmin Söylemez filmin kadınların endişeleri ve hayalleri, kendilerine farklı alanlarda dayatılan rollerin içine sıkışmamak için verdikleri mücadele üzerine kurulu olduğunu söyledi. Sorular üzerine sinema tutkusunun Bunuel filmleriyle oluştuğunu ve sinemaya 'kendi başına bir okul' olarak tanımladığı yönetmen Bilge Olgaç'ın asistanı olarak başladığını anlattı.

Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi ACORT tarafından düzenlenen, direktörlüğünü Deniz İnceoğlu'nun yaptığı festival her yıl Türkiye'den güncel filmleri ve filmlerin ekiplerini Paris seyircisiyle buluşturuyor. Bu yılki festivalde aralarında Hayat, Aniden, Boşlukta, Kar ve Ayı, Düet, Kim Mihri gibi son dönemin öne çıkan kurmaca ve belgesellerinin bulunduğu zengin bir program sunuldu.

(Kısa Dalga)

Kültür Sanat