Paris'te çifçiler yol kapattı, polis 66 kişiyi gözaltına aldı

Paris'te çifçiler yol kapattı, polis 66 kişiyi gözaltına aldı
Paris'te meydana açılan caddeleri saman balyaları yere dökerek yollu kapatan çiftçilerin eylemine müdahale eden polis 66 kişiyi gözaltına aldı.

Fransa’da çiftçilerin sendikası, Kırsal Koordinasyon (Coordination Rurale) Sendikası, sabah erken saatlerde başkent Paris’in ünlü Champs-Elysées caddesinde eylem gerçekleştirdi.

Yaklaşık 150 çiftçi meydana açılan caddeleri kapatmak üzere yerlere saman balyaları döktü.

Evrensel'den Kıvanç Demir'in haberine göre traktörleriyle A86 ve A4 otoyollarını kapatan çiftçiler daha sonra Paris merkezdeki alana geldi. Çiftçiler, ayrıca “intihar eden çiftçiler anısına” Champs-Elysées anıtının kenarına çiçeklerden oluşan bir çelenk bırarak, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Polis ise trafik akışını yeniden sağlamak gerekçesiyle eyleme müdahale etti. Müdahale sonrası 66 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Kırsal Koordinasyon Sözcüsü Patrick Legras’ın da sabah gözaltına aldığı öğrenildi.

Koordinasyon üyesi bir çiftçi “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tarım Fuarını ele geçirebiliyorsa, biz de başkenti ele geçirebileceğimizi göstermek istiyoruz” dedi.

Sendika, X hesabından “Mali sıkıntı içindeki çiftliklerin yüzde 45’ini kurtarmak için hızlı hareket edilmesi” çağrısında bulundu.

Çiftçiler, Avrupa Parlamentosu tarafından Şili ve Kenya ile kabul edilen serbest ticaret anlaşmalarını da kınadı. Sendika ise Tarım Fuarının devam ettiği bu süreçte hükümet üzerindeki baskıyı sürdüreceğini belirtti.

Çiftlilerin uzun zamandır diyaloğu geliştirmek ve acil önlemler alınmasını sağlamak için taleplerini hükümete ilettiği ve görüşmeler yapıldığı kamuoyu tarafından biliniyor. Buna rağmen basına konuşan Tarım Bakanı Marc Fesneau “Bir diyalog kurmamız gerekiyor ve belki de yasaklanmış eylemler yoluyla değil, çünkü bu ilan edilmemiş bir gösteriydi, ek gerilim yaratmak için” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya