Partilerden seçim güvenliği açıklaması: Islak imzalı sonuç tutanağı ve seçmen listesi en önemli iki nokta
ESRA TOKAT
Seçimlerin tarihi henüz belli değilken siyasi partiler şimdiden seçim çalışmalarına başladı. Yaklaşık 200 bin sandıkta oy kullanılacak seçimlerde, seçmenin oylarının doğru şekilde sonuçlara yansıyacağına dair tedirginliklerinin olduğunu ifade eden partiler sandık güvenliği konusuna dikkat çekiyor. Sadece oy vermenin yeterli olmayacağını belirten partiler yurttaşların da seçim güvenliğinde rol oynayacağını kaydederken ıslak imzalı tutanakların alınması ve seçmen listesinin kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtiyor.
“Seçime güvenli bir siyasi iklimde gitmek bizim için en önemli şeylerden birisi. İnsanların korkmadan sandığa gideceği, oyu neyse yönlendirilmeden, baskı altına girmeden vereceği siyasi ortamı sağlamak istiyoruz” diyerek sözlerine başlayan CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Seçim şeffaf ve adil bir şekilde olmalı. Türkiye’deki bütün sandıklarda arkadaşlarımız olacak” bilgisini verdi.
“İnsanlar oylarının heba olacağını ve başka bir partiye yazılacağını düşünüyor”
“Gelişmiş demokrasilerde herhangi bir siyasi partinin oyları koruması için on binlerce kişiyi sandığın başında durmakla organize ettiği bir durum göremezsiniz” diyen Salıcı, “200 bin kişi sadece sandık başında duracak önümüzdeki seçimlerde. Buna avukatları, okul sorumlularını, bilişim sorumlularını da eklersek 200 binden fazla kişiyi 1 gün içerisinde harekete geçireceğiz anlamına geliyor. Peki böyle büyük bir organizasyon neden yapılıyor? Çünkü kaygı var. İnsanlar kendi oylarının heba olacağını, verdikleri oyların başka bir partiye yazılacağını düşünüyor” dedi. Gelişmiş ülkelerde oy sayılırken elektriklerin kesilmediğini, trafolara kedi girmediğini ifade eden Salıcı, “Biz her türlü tedbiri alacağız” diye konuştu.
“En önemli noktalardan biri seçmen listelerinin saydamlığı ve doğruluğu”
Seçmen listelerinin saydamlığı ve doğruluğu, sandık güvenliği ve oy sayım süreçlerinin önümüzdeki seçimde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar olduğunu belirten HDP PM üyesi ve Seçim İşleri Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen de “Bunlara dikkat edilmezse seçim sonuçlarına dair büyük soru işaretleri olur. Böylesine kutuplaştırılmış bir ülkede yurttaşın seçimlerin güvenli bir şekilde yapılacağına dair endişesi var. Biz siyasetçilerin görevi de bu güvenliği almak için çalışmak. Hem HDP hem Emek ve Özgürlük İttifakı hem de diğer siyasi partilerle birlikte sandık güvenliğinin sağlanması için yurttaşta bilinç oluşturmak ve gereğini de devletin yapması için bir basınç uygulayacağız” şeklinde konuştu.
2019’da yapılan yerel seçimlerde yurttaşların oy çuvallarının üstüne yatarak oylarını koruduğunu hatırlatan Türkmen, “Önümüzdeki seçimde de bunlar yaşanacak. Yurttaş oyunu atıp gitmeyecek, oyunun sandıktan doğru bir şekilde çıkması için de mücadele edecek. Islak imzalı tutanaklar doğru şekilde toplanırsa güvenli bir seçim olacak bunu daha önceden gördük” dedi.
“Seçmen kütükleri sağlıklı bir şekilde kamuoyuna yansımalı”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin “Seçimlerde dikkat edeceğimiz öncelikli durum seçmen kütüklerinin sağlıklı bir şekilde kamuoyuna yansıması” dedi. “Dışarıdan herhangi bir seçmen ilave edilmemeli ve Türk vatandaşları sağlıklı bir şekilde seçmen kütüklerine yansımalı. Öte yandan vatandaşı coşkulu bir şekilde sandığa götürmeyi de çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. DEVA Partisi ve 6’lı masa ile birlikte 200 bin sandığın her birinde görevli bulunduracaklarının altını çizen Şahin, “Oy kullanan her vatandaşın iradesinin sandığa yansıması için çalışıyoruz. Ancak seçim güvenliği sadece siyasi partilere bırakılmayacak kadar önemli bir iş. Sandığa giden her bir vatandaş verdiği oyun sonuçlara doğru bir şekilde yansıması için çaba göstermeli” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“Seçimin tapusu ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarıdır”
Gelecek Partisi Kurucular Kurusu Üyesi ve Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise “Seçimin tapusu ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarıdır. Siyasi partiler sandıklara sahip çıkar ve o akşam sandık sonuç tutanağını alıp kenara koyarlarsa feriştahı gelse burada hile yapamaz” dedi. 2019 Yerel Seçimi’ni hatırlatan Üstün, “2019’da İstanbul’da bunu gördük. O gün CHP ıslak imzalı sandık sonuçlarını almamış olsaydı belki de bugün Binali Yıldırım İBB Başkanı olurdu” dedi.
“Sandıklara sahip çıkmak için müthiş bir gayret içerisindeyiz” diyen Üstün, “Yaklaşık 200 bin sandıkta 6’lı masa ile birlikte müşahitlerimiz olacak. Müşahitlerimiz ardından ıslak imzalı tutanakları kurduğumuz sisteme girecekler” dedi ve ekledi:
“Siyasi partiler görevlerini yaptığı takdirde kimsenin hile yapma imkanı olmayacaktır.”
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.