Patlama sonrası ‘saksı’ polemiği

Patlama sonrası ‘saksı’ polemiği
İstiklal Caddesi saldırısının, cadde üzerinde bulunan saksılara konulan patlayıcı ile gerçekleşmesi, “saksı polemiği”ne neden oldu. İmamoğlu, “Saksıları suçlu bulmak yerine, saksıları çalıştıralım” dedi.

İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamanın cadde üzerindeki bir saksıya konulmuş olması nedeniyle sosyal medyada “saksı polemiği” yaşandı. Caddede bulunan saksılar İstanbul Valiliği’nin kararıyla hemen kaldırılırken, Büyükşehir Belediye başkanı İmamoğlu’ndan, “Saksıları suçlu bulmak yerine, saksıları çalıştıralım” dedi.

Taksim’de medyana gelen ve 6 kişinin ölümüne, 81 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamadan sonra “saksı polemiği” yaşandı. Cadde üzerindeki saksılar ilk olarak, saldırının hemen ardından birkaç saat sonra gündeme geldi. İstanbul Valiliği çevre güvenliği önlemi alırken ilk iş olarak cadde üzerindeki saksıları ve etraflarındaki bankları kaldırttı.

Bu uygulamanın ardından sosyal medyada saksı tartışması başladı. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, saksılar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirdi. Saksıların cadde üzerindeki varlığının güvenliği tehdit ettiği yönünde paylaşımlar yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da tartışmaya katıldı. İmamoğlu, cadde üzerinde işyerleri bulunan esnafa geçmiş olsun ziyaretinde bulunurken şunları söyledi:

“Bugün bir arada olmamız lazım. Kalkıp da bir saksıya kusur bulma kafası doğru bir kafa değil. Akşam buna müdahale etmek ilk işmiş gibi buna bakmak doğru bir kafa değil. Saksılara göz koymak saksıları suçlu bulmak değil, saksıları bir arada çalıştırmamız lazım ve ona göre doğru kararlar vermemiz lazım.”

İstiklal Caddesi’ndeki saksılar, 31 Mart seçimlerinden sonra Taksim’de yapılan düzenleme sırasında cadde üzerine yerleştirilmişti. 2019 yılbaşından hemen önce caddeye konulan saksılar o dönemde de “gereklilik” konusunda tartışmalara neden olmuştu.

Gündem