Patronlar asgari ücrete yüzde 40-50 zam bekliyor

Patronlar asgari ücrete yüzde 40-50 zam bekliyor
İşveren yeni yıl asgari ücretin 8 bin - 8 bin 500 civarında olmasını beklerken, bazı işyerlerinde zamdan önce işten çıkarmaların başladığı ifade edildi.

Türkiye'de asgari ücret bu yıl iki kez zamlanarak 5 bin 500 lira olarak açıklanmıştı. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün her geçen gün düşmesi, 2023'ün asgari ücretini kritik konuma getirmişti.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a konuşan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, aylar öncesinden bu konuların dillendirilmesinin yurttaşı yanlış yönlendirdiğini söyledi.

Kaya şöyle konuştu: “Açıklanan rakamlar enflasyon beklentisi yaratıyor ve zamlar sürüyor. Ayrıca işten çıkarmalar da öne çekiliyor. Zaten daralan bir ekonomi ve ihracat var. İşveren işten çıkarmalara yılbaşından sonra gelecek tazminat yükü sebebiyle acele karar veriyor.”

ZAM BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Kaya, önümüzdeki yıl için asgari ücrette yüzde 40-50 bir zam beklediklerini belirterek “Fiyatlamamızı bu hesapla yapıyoruz. Çok zor bir yıl bizi bekliyor” diye konuştu.

Perakende sektöründen yaklaşık 500 üyesi bulunan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise Atalay’ın değerlendirmesine katılmayanlardan.

Sektörde fiyatların sezonluk belirlendiğini söyleyen Öncel, “Ancak yeni ürünler zamlanır, o da maliyetler o ürünün üretimine yansırsa onun dışında zam yaparsak talep düşer. Serbest piyasada fiyatı arz ve talep oluşturur” dedi.

Asgari ücret artışının resmi enflasyonun altında kalmaması gerektiğini belirten Öncel, “Ancak devlet desteği şart. İstihdamda kayıp olmaması için, vergi dilimlerinde bir düzenleme gerekiyor. Ayrıca vergi dilimlerinde yapılacak düzenleme işverenin yükünü hafifleteceği için tüketici fiyatlarına da olumlu yansır ve enflasyona etki eder” diye konuştu.

‘TÜM MALİYETLER ARTIYOR’

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün de Atalay’a katılmayanlardan. Düzgün, “Beklenti oluşur tabii ama kimse altı ay önceden zam yapamaz. Kaldı ki keşke asgari ücret zamlansa da zam yapmasak. Asgari ücretle birlikte ödenen vergi artıyor, doğalgaz zamlanıyor, kira artıyor. Zamları asgari ücrete bağlayamayız” dedi.

Düzgün, zamlı asgari ücretin ise 8 bin ile 8 bin 500 lira arasında olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Vergide düzenleme olmazsa reel sektör kaldıramaz bu asgari ücret artışlarını.” (Kısa Dalga)

Ekonomi