HDP'li Paylan: Asgari ücret 5 bin lira olsun

HDP'li Paylan: Asgari ücret 5 bin lira olsun
HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Sarayın yandaştan ve şatafattan yana bütçe önerisini değiştirebilirsek, kaynak var. Vatandaşın tüm taleplerinin gerçekleşmesi mümkün” dedi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Sarayın yandaştan ve şatafattan yana bütçe önerisini değiştirebilirsek, kaynak var. Vatandaşın tüm taleplerinin gerçekleşmesi mümkün” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları ile birlikte TBMM’de basın toplantısı yaptı. Paylan, kürsüye; “Sarayın savaşın yandaşın değil halkın bütçesi” yazılı bir dövizle çıktı.

Paylan, “Saraydan gelen bütçe faizin bütçesidir. Biz halk ile birlikte olduk. Çeşitli sosyal kesimlerle görüştük. Şunu söyledik, ‘bütçe sarayla değil halkla hazırlanır.’ Saraydan gelen bütçede, savaş bütçesi var, faiz var; ama halkın bütçesi yok. Hazırladığımız halkın bütçesi politika metnimizin pek çok kazanımı var” dedi. Paylan, şunları söyledi:

"ASGARİ ÜCRETİN 5 BİN LİRA OLMASINI ÖNERİYORUZ"

“Biz asgari ücretin 5 bin lira olmasını ve vergi vermemesini öneriyoruz. Emekli maaşının 4 bin olmasını öneriyoruz. Geliri olmayana aylık 2 bin lira gelir desteği verilmesini öneriyoruz. İnternet, doğalgazın bedava verilmesini söylüyoruz. Çiftçilerin borçlarının ilk etapta 50 bin TL’sinin silinmesini öneriyoruz. Kirada oturan her yurttaşımıza kira desteği verilmesini öneriyoruz. Şehir içi toplum taşımanın ücretsiz olmasını öneriyoruz. Kamuda engelliler adına kotanın yüzde 10 olmasını öneriyoruz. Üniversite öğrencileri için sarayın bütçesi yok ama halkın bütçesi var. Her üniversite öğrencisine aylık 2 bin TL burs verilmesini öneriyoruz. Ev içi emeği görünmeyen kadınların primi bütçeden ödenmek kaydıyla emekli olmalarını öneriyoruz. KHK mağdurlarının derhal işlerine geri dönmelerini öneriyoruz.  3600 ek gösterge hakkının sağlanabileceğini ifade ediyoruz. 200 bin öğretmenin atamasını derhal yapmayı öneriyoruz. EYT’lilerin derhal emekli olmasını öneriyoruz. Orman yangınlarıyla ormanlarımızı kaybettik, uçaklarımız yoktu, yeteri kadar uçak ile ormanlarımızın korunmasını öneriyoruz.

"BÜYÜK SERMAYEYE VERGİ AFFINA SON VERECEĞİZ"

“Halk ‘kaynağı nerede’ diyecek. İnce ince hesapladık, kaynağı var, kaynak bütçede. Sarayın yandaştan ve şatafattan yana bütçe önerisini değiştirebilirsek, kaynak var. Saraydaki şatafata son vereceğiz, yüzen saray uçan saray, bunların hepsini satacağız. Kamu hizmetinde olanların yalnızca tek maaş almasını sağlayacağız. Savunma masraflarını düşüreceğiz. Büyük sermayeye uygulanan vergi aflarına son vereceğiz. Yurt dışı vergi cennetlerine kaçırılan paraları vergilendireceğiz. İmar rantlarını vergilendireceğiz. Karbon vergisi getireceğiz. Yandaş dernek ve vakıflara yapılan ödemeleri durduracağız. Vatandaşın tüm taleplerinin gerçekleşmesi mümkün.”




(ANKA)

Ekonomi