Pegida'nın cami önünde 'domuz pişirme eylemi' yasaklandı

Pegida'nın cami önünde 'domuz pişirme eylemi' yasaklandı
Hollanda'da iki kentin belediyesi, faşist Pegida örgütünün 'cami önünde domuz pişirme' eylemini yasakladı.

Hollanda'da faşist eğilimli 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Örgütü'nün (Pegida) iftar saatinde bazı camilerin önünde mangalda domuz eti pişirme eylemi, güvenlik gerekçesiyle iki belediye tarafından yasaklandı. BBC Türkçe'nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan'ın haberine göre, Schiedam ve Eindhoven belediyeleri tepkiler üzerine eylemi yasaklama kararı aldı.

Göçmen ve İslam karşıtı olan örgüt, "Ramazan mangal (BBQ) turu" adını verdiği ve 12 kentte yapmayı planladığı eylemi, ilk olarak salı akşamı Rotterdam yakınlarındaki Scheidam kentinde gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Ancak Hollanda Diyanet Vakfı'na (HDV) bağlı Muradiye Camii önünde yapılması planlanan etkinlik, Schiedam Belediye Başkanı Cor Lamers tarafından yasaklandı.

Lamers, yasak kararına gerekçe olarak, "kamu düzeni ve trafik güvenliğinin olumsuz etkilenecek olmasını" gösterdi. Schiedam Belediye Başkanı, "Ramazan ayında bir caminin önünde mangalda veya mikrodalga fırında et yemekleri hazırlamayı gereksiz yere kışkırtıcı" bulduğunu belirtti.

Pegida üyeleri, bu akşam da Eindhoven kentindeki Al-Fourqaan Camii önünde domuz eti pişirme eylemi yapmak istiyordu. Cami cemaatinden gençler bina etrafında koruma çemberi oluşturarak Pegida üyelerine sırt dönme kararı almış, cami yönetim kurulu da Covid salgını sonrası dönemde bugün çok sayıda kişinin camiye gelmesinin beklendiğini açıklamıştı.

Eindhoven polisi bu gelişmeler üzerine, 'çok sayıda güvenlik görevlisi bulunmasına rağmen Pegida'nın kışkırtıcı gösterisinin yaratacağı kargaşanın önlenemeyeceğini' duyurdu. Eindhoven Belediye Başkanı John Jorritsma da, bu görüş üzerine Pegida'nın iftar saatinde cami önünde yapacağı eylemi yasakladı.

Jorritsma, böyle bir girişimin huzursuzluk yaratacağını vurgulayarak bu nedenle izin vermediğini söyledi. Pegida'ya, sadece belediye meydanında gösteri izni verildi.

Eindhoven Belediye Başkanı, 2019 yılında da Pegida'nın cami önünde domuz çevirme eylemini yasaklamıştı. Jorritsma'nın, "Provokasyon için gösteri yapmaya gelen insanların şehrimi ele geçirmesine izin vermeyeceğim. Ramazan günü domuz barbeküsüyle buraya gelmeye nasıl cüret edersiniz? Bunu vicdanıma anlatamam ve anlatmayacağım" dediği medyaya yansımıştı.

Pegida, 7 Nisan'da Enschede Selimiye Camii, 8 Nisan'da Almelo Masjid Camii ve 9 Nisan'da da Nijmegen Eyüb Sultan Camii önünde iftar saatinde 'mangal partisi' yaparak domuz eti pişireceğini aklamıştı. Bu üç kentin belediye başkanlarının da, "gereksiz gerilim ve provokasyon yaratacağı" endişesiyle eylemi yasaklamaları bekleniyor.

Dünya