Pervin Buldan: "Savaş Buldan ve arkadaşları devleti yönetenler tarafından öldürüldü"

Pervin Buldan: "Savaş Buldan ve arkadaşları devleti yönetenler tarafından öldürüldü"
Sedat Peker yayınladığı videosunda Savaş Buldan ve diğer Kürt işadamlarının öldürülmesinde Mehmet Ağar ve Korkut Eken'i işaret etti. Buldan'ın eşi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "Cinayeti işleyenler göstermelik yargılandı ve beraat etti. Şimdi yeniden başa dönüyoruz ve yargılanmaları için girişimde bulunacağız." dedi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker yayınladığı son videoda katledilen gazeteci Uğur Mumcu cinayeti için eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ı işaret etti. Peker yine Kürt İşadamları ve Kutlu Adalı için de Ağar'ı ve MİT'çi Korkut Eken'i hedef gösterdi. 

Peker "Böyle kaç kişi gitti. Emniyet Müdürlüğü döneminde Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Savaş Buldan uyuşturucu işi yapıyorlardı. Hepsinden para aldı. En son siyasete girrdi. Hayali cumurbaşkanlığıydı. Adam oraya çıkarken geçmişi temizlemek için Tansu Hanım'ı ikna etti. Milli Güvenlik Konseyi'ne sunum yaptı. Milli Güvenlik Konseyi'nde 'devletler kendi gelecekleri için bu tip eylemler yapabilir' diye sözlü karar çıkarıp başladılar hepsini öldürmeye. Vatan millet için değil kendi geçmisini temizlek için yaptı." dedi. 

TIKLAYIN/ Sedat Peker, Kutlu Adalı, Kürt işadamları, Uğur Mumcu itirafları


Peker'in bu açıklamalarının ardından öldürlen Savaş Buldan'ın eşi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yargılanmaların yeniden yapılması için girişimde bulunacağını söyledi. Buldan twitterdan şu paylaşımı yaptı: "Yıllardır hep söyledik şimdi yine söylüyoruz. Savaş Buldan ve arkadaşları Devleti yönetenler tarafından öldürüldü. Cinayeti işleyenler göstermelik yargılandı ve beraat etti. Şimdi yeniden başadönüyoruz ve yargılanmaları icin girişimde bulunacağız."



İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin de yargılanmaların yeniden yapılması için çağrıda bulundu: "Şimdi cevap verin gözaltında kaybedilenlerin ailelerine. Mehmet Ağar, Korkut Eken, Tansu Çiller, bak en yakınızda ki kişi anlatıyor!!"


NE OLMUŞTU?

Savaş Buldan, 2 Haziran 1994'te İstanbul Yeşilyurt Çınar Oteli'nden, polis kimlikli, polis yelekli ve telsizli sekiz kişi tarafından  Adnan Yıldırım ve Hacı Karay'la birlikte kaçırıldı ve sonrasında öldürüldü. Buldan ve arkadaşlarının cesetleri, 4 Haziran 1994'te Bolu'nun Yığılca ilçesi Melen çayı kenarında bulundu. İşkence yapıldığı, vücudunda yanık izleri görüldüğü, derisinin soyulduğu, göğsüne ve başına kurşun sıkıldığı otopsi raporu ile belgelendi. Tansu Çiller 4 Kasım 1993'te yaptığı bir konuşmada, "Elimizde PKK’ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK’yla olduğu gibi, PKK’ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir." demişti. 

Cinayet, diğer faili meçhul cinayetlerle birlikte Susurluk Davası'nda söz konusu edildi.  Eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiği ifade sonrası İstanbul ve Bolu-Adapazarı-Sapanca üçgeninde cinayete ilişkin keşifler yapıldı. Pervin Buldan davaya müdahil olma isteğiyle başvurdu. Ayhan Çarkın suikastleri itiraf etmesi sonrasında tahliye edildi.

Gündem